Hver dag får vi tudet ørerne fulde om, at Danmark er ramt af økonomisk krise, og at det går ih og åh så dårligt. Men krisen er ikke værre, end at vi fortsat har 67 tons guld gemt væk på et lager.

Lageret ligger et hemmeligt sted i London og huser både Danmarks og andre landes guldreserver. Guldet er fordelt på guldbarer, der hver især vejer 14,2 kilo. Og dem har vi altså godt og vel 4.718 af.

I de senere år er priserne på guld steget voldsomt, og det betyder, at Danmarks guldreserve i dag er omkring 184.106.944.084 kr. værd.

- Danmarks guldbeholdning er blevet meget mere værd de senere år, men så er vi til gengæld blevet fattigere på så mange andre områder, siger Venstres vækstordfører, Mads Rørvig, der netop har aflagt besøg i Nationalbanken, hvor han fik lov til at holde en guldbarer.

Ikke guld nok

Guldreserven er bygget op over mange år, men selvom 67 tons guld lyder af meget, er det faktisk ikke nok.

Ifølge Nationalbankloven skal Danmarks guldreserve svare til 25 procent af de udstedte sedler, der er i omløb. Så langt rækker de 67 tons ikke, og derfor søger Nationalbanken hvert kvartal Erhvervs- og Vækstministeriet om dispensation for reglen.Selv om Danmark i disse dage godt kunne bruge nogle ekstra basseører til f.eks. billigere offentlig transport, er der ingen aktuelle planer om at sælge guldet i London.

Sælges i nødstilfælde


- Jeg håber aldrig, at det kommer til at ske. Guldet skal kun sælges i yderste nødstilfælde, siger Mads Rørvig.

Hvis det går helt galt for Danmarks økonomi råder Nationalbanken også over valutareserver, og Finansministeren har adgang til en lukket konto, der i nødstilfælde kan holde Danmark kørende i årevis.

Andre læser også