Overtro, pr-stunt eller virkelighed? Beboerne i den serbiske landsby Zarozje er ikke i tvivl

Twilight feberen raser i det meste af verden. Men i Serbien nøjes de ikke med feber. De er ganske enkelt skræmt fra vid og sans.

- Det er nemt nok at grine. Men fem indbyggere er allerede døde under mystiske omstændigheder, som en indbygger fra den lille serbiske landsby Zarozje siger til nyhedsbureauet Associated Press.

Nu kommer Dracula som bekendt fra de kanter, som det er altså ikke ham, der har fået indbyggerne i landsbyen til at fylde lommerne op med hvidløg, kors og spidse pæle som værn mod det blodsugende uhyre.

Et folkesagn

Deres vampyr hedder Sava Savanovic og er intet mindre end Serbiens mest berømte - og første - af slagsen.

- Historien om Sava Savanovic er en legende, et folkesagn. Men i gamle dage skete der virkelig mange mærkelig ting på egnen, som en 55-årig husmor siger til AP.

De mystiske hændelser den gang udspillede sig alle omkring en mølle i området. Her blev de lokale bønder tappet for blod når de kom for at male deres korn.

For få måneder siden styrtede den gamle træmølle sammen og det er efter sigende det, der har givet Sava Savanovic blod på tanden. Eller appetit på nyt blod på tanden.

Folk på egnen hører nu knirken, hvor der ingen knirken skal være, ligesom gåsehudsfremkaldende lyde kommer fra det område, hvor vampyren i sin tid blev dræbt. Troede man.

Og nu er folk altså begyndt at dø på stribe i landsbyen. Og frygten stiger.

- Det er vigtigt ikke at gøre grin med ham, som en indbygger siger.

En engelsk ekspert på vampyr-området, Richard Sugg, mener da også, at vi andre skal tage indbyggerne alvorligt.

- Turisterne griner af det. Men for de lokale, er det her skræmmende! siger han til Associated Press.