Vi kender alle zittauerløget. Det almindelige, runde gule løg, vi kan købe i net i supermarkederne til ingen penge, og som vi lystigt hakker og putter i alskens retter. Men hvordan har det fået sit navn?

Skal man tro på den nye store grøntsagskogebog ’Grønt grundkøkken’ af Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjerg - der indeholder et leksikalt afsnit om forskellige grøntsagers oprindelse, karakteristika og anvendelse - kan vi ’takke Baron Zittauer von Schelpsburg’ for zittauerløget.

Han var ifølge kogebogen en ’ivrig amatørbotaniker’, og ’Zittauers opfindelse var intet mindre end genial, for han skabte en type løg, der udover en øget løgsmag havde et større dyrkningspotentiale’.

Den geniale baron Zittauer von Schelpsburg figurerer imidlertid ikke andre steder i historien - ifølge Berlingskes oplysninger er den tyske baron en fiktiv person, der som en spøg blev opfundet og nedskrevet i den danske udgave af det brugergenererede opslagsværk Wikipedia for et par år siden.

’Navnet zittauerløg stammer fra Baron Zittauer von Schelpsburg (Tyskland), der som ivrig botanist (omend blot som hobby) forædlede datidens tilgængelige løgsorter ... Denne sort udmærker sig ved et højere udbytte per opdyrket hektar end andre gængse sorter,’ fremgik det bl.a. af det Wikipedia-opslag om zittauerløg, der indtil i går eftermiddag var at finde på dansk Wikipedia. Derefter blev afsnittet om den fiktive, løgdyrkende baron redigeret ud.Googler man ’Baron Zittauer’ kommer der da også kun to hit frem: opslaget på Wikipedia og internetsiden for en dansk virksomhed, der bl.a. sælger frugt og grønt, og som har kopieret teksten fra Wikipedia til deres beskrivelse af zittauerløg.

Skriver ikke det hele selv

En af forfatterne til kogebogen, kokken Nikolaj Kirk, beklager, hvis der er tale om en fejl i bogen.

- Når vi laver sådan en bog, er det hverken Mikkel Maarbjerg eller mig, der skriver det hele. Vi har samarbejdet med forskellige mennesker, og der ligger sindssygt mange timers arbejde bag. Ingen af os er et omvandrende leksikon, vi har været interesserede i at samle så meget viden som muligt. Men er en oplysning forkert, må vi tage den på os. Vi gør det, så godt vi kan, og det er klart, at vi er kede af, hvis der er en fejl i bogen, siger han.Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Politikens Forlag, der har udgivet kogebogen.

Ifølge den tyske by Zittaus officielle internetside blev en ny løgsort udviklet i 1930erne af en grøntsagsdyrker fra byen, der ligger i den tyske delstat Sachsen.

Grøntsagsavleren navngav den nye sort ’Gul Zittau’, og efterfølgende begyndte gartnere i og omkring Zittau at dyrke løgsorten.

I dag afholdes der årligt løgmarked i byen Zittau.