For nyligt fangede en af NASA's satellitter et usædvanligt stort og smukt soludbrud fra vores største stjerne. Det er der kommet en fantastisk flot video ud af.

I en ny, smuk video fra NASA’s SDO-satellit (Solar Dynamics Observatory) kan du se, hvordan et soludbrud ser ud helt tæt på, skriver Videnskab.dk.

Fænomenet tog næsten tre timer, men i videoen er det forkortet til lidt over et halvt minut. Soludbruddet, som fandt sted 31. august 2012, er et af de største og flotteste soludbrud, SDO-satellitten har observeret.

Se videoen på Videnskab.dk

Nogle af de elektrisk ladede partikler fra soludbruddet ramte desuden Jorden nogle dage efter, hvilket skabte intenst nordlys ved Jordens poler.

Solen har perioder, eller cyklusser, som i starten af perioden indebærer lav solaktivitet, mens aktiviteten topper hen i mod cyklussens slutning med mange solpletter og soludbrud. En cyklus kan være af varierende længde, men strækker sig normalt over 10-11 år.

Aktiviteten kan blandt andet måles ved at tælle antallet af pletter på stjernens overflade.

Læs også på Videnskab.dk: Astrofysikere: Billeder af soludbrud er unikke

Solpletter og soludbrud skyldes ustabilitet i Solens magnetfelt, kombineret med Solens rotation.

Solpletterne er koldere end resten af overfladen og virker derfor mørkere, men der foregår en voldsom aktivitet i sådanne områder - det er områder med intens magnetisk aktivitet.

Jordens atmosfære beskytter mod de partikler, som sendes af sted ved et soludbrud, men en sjælden gang imellem bliver eksplosionen så kraftig, at den kan påvirke elektronik her på Jorden.

I værste fald kan en meget kraftig solstorm gøre, at vi mister strømmen i månedsvis, mener forskere.

Andre artikler fra Videnskab.dk:
Solstorm: Risiko for strømnedbrud i månedsvis

Hvorfor græder kvinder mere end mænd?

Myte-tjek: Kan man smadre et glas med stemmen?