Det gør ondt i maven, og turen til toilettet synes uendelig og ubehagelig. Det er bestemt ikke en sjov oplevelse at have diarré, og hos nogle er det decideret invaliderende.

For hos nogle skyldes diarrén en fæl bakterie, der kaldes 'clostridium difficile' - en hårdnakket bakterie, der især rammer ældre og i forvejen svækkede, og den kan give både diarré og træthed.

Men der kan være lys for enden af tunnelen: Ved at 'transplantere' afføring fra en rask person kan diarréen kureres, ifølge en ny undersøgelse.

Det skriver Aarhus Stiftstidende.

Studiet er foretaget af amerikanske gastroenterologer (forskere med speciale i fordøjelsessystemet) og viser, at hvis en diarré-ramt tarm får tilført afføring fra en rask, vil der komme 'nye' bakterier ind, som så 'overtager' pladsen fra den fæle ’clostridium difficile’.

LÆS OGSÅ: 

- Sammensætningen af bakterier i deres (de syge, red.) afføring var kendetegnet ved markant færre arter, end hos normale mennesker. Derfor giver det mening, at en massiv udskiftning af bakterier kan vende tilstanden og give mulighed for en kur til folk, der ellers ikke kunne helbredes, siger dr. Mark Mellow fra Integris Baptist Medical Center, der står bag opdagelsen.

Det nye studie viser blandt andet, at det i snit tog personerne seks dage at komme sig over diarréen, trætheden forsvandt efter fire uger, og 91 pct. havde det stadig godt tre måneder efter deres overtagelse af rask afføring.

Henrik Bjørn Nielsen, der er lektor i Metagenomics ved Danmarks Tekniske Universitet, hilser også studiet velkommen:

LÆS OGSÅ: 

- I forhold til den forståelse, vi efterhånden har af de her ting, lyder det ikke helt skævt. Genetablerer man et sundt økosystem i maven, kan man få nogle ubalancer på plads, lyder det fra Henrik Bjørn Nielsen til avisen.