Nogle surfere opdagede en båd, der lå og vuggede i vandet ud for kysten på øen Kauai i Hawaii. De fik trukket båden i land, og da den efterfølgende blev undersøgt af videnskabsfolk, viste det sig, at der var noget usædvanligt ombord, skriver Mirror.

Videnskabelig rådgiver ved græsrodsorganisationen Surfrider Foundation, Carl Berg, fandt røde alger og krebsdyr på den tre meter lange, gule plastikbåd, men på skroget opdagede han også nogle bittesmå levende organismer, som aldrig er set på Hawaii før.

»Algerne og rankefødderne (et lille krebsdyr, red.) er almindelige arter i de store oceaner, men vi kender intet til de små organismer,« siger Carl Berg, til Mirror efter at have undersøgt båden i mandags.

Han fandt også spor, som forklarer, hvor spøgelsesbåden med al sandsynlighed stammer fra. Der var således en lille rusten og afvasket metalplade på båden med japanske skrifttegn. Det får Carl Berg til at konkludere, at den må være drevet til havs under den tsunamikatastrofe, som ramte Japans østkyst i marts 2011. Står det til troende har båden drevet rundt i mere end seks år, før den endte ved Kauai - næsten 6.000 kilometer fra den japanske østkyst.

Carl Berg har sendt de små organismer, han fandt på båden, til James Carlton på Williams College i staten Connecticut, som er ekspert i invasive arter. James Carlton vil også forsøge at få bekræftet teorien om bådens ophav ved at få undersøgt metalpladen med de japanske skrifttegn nærmere.

LÆS OGSÅ: Mysteriet om Raket-Madsens sav: Sådan forholder politiet sig til det nye fund

Hvor de små invasive organismer er et særsyn, er det ikke ualmindeligt, at der skyller invasive alger op på øgruppens berømte strande. Carl Berg, som især beskæftiger sig med undersøgelser af vandkvalitet og konsekvenserne af den globale opvarmning, fortæller, at algerne typisk indsamles og sendes til Hawaiis hovedby Hololulu, hvor de brændes af på et forbrændingsanlæg for at skabe energi.

Tsuniamikatastrofen, der ramte Japan i marts 2011, kostede næsten 16.000 menneskeliv, og mere end 2.500 er stadig savnet. Den førte også til en delvis nedsmeltning på atomkræftværket i Fukushima og skader, der i alt løb op i svimlende 1.400 milliarder kroner.