Her er de to supersøstre, 10-årige Heather til venstre og 12-årige Kathlynn til højre.
Her er de to supersøstre, 10-årige Heather til venstre og 12-årige Kathlynn til højre.

To amerikanske supersøstre skaber bekymring i USA. Trods en alder på henholdsvis 10 og 12 år deltager pigerne i både maraton- og halvmaraton mod voksne.

Mange voksne løbere kastede nok et ekstra blik, da de så hvem deres modstandere i et 20 kilometer terrænløb ved Great Salt Lake i Utah for nylig var. Blandt de mange voksne mænd og kvinder, stod to spinkle, lyshårede piger på kun 10 og 12 år.

Men det var ikke en fejl. De to små piger, ved navn Kaytlynn og Heater, skulle nemlig deltage i løbet.

- De her piger er her ikke bare for at løbe - de er her for at vinde, sagde speakeren ifølge avisen New York Times, inden løbet gik i gang.

Og det havde han nok ret i. For det var langt fra første gang, at de to søstre deltog. Trods deres unge alder, har de to søstre allerede flere store løb bag sig. Den ældste søster, Kaytlynn, har to maratonløb bag sig, og begge piger har løbet flere halvmaraton. Ofte ender de på gode placeringer. På pigernes fars facebookside kan man se mange vinderbilleder af de to søstre. Så sent som i august vandt Kaytlynn et større 20-kilometers løb.

Forældre bliver kritiseret

De to piger, der begge har fødselsdag den 28. juni, bliver trænet af deres far Rodney Welsch. Og faderen har store ambitioner for pigerne. Han tager med og opmuntrer pigerne, men bliver også sur, når det går galt.

Mange af pigernes voksne konkurrenter bliver under løbene imponeret af, at pigerne kan gennemføre distancerne - og over, hvor hurtigt de egentlig kan løbe. Men det er dog ikke alle, der er lige begejstret for pigernes succes samt deres far ivrighed. Pigernes forældre er blevet kritiseret for at lade deres børn deltage i så store løb. Kritikerne - her i blandt en fodlæge - mener, at det kan skade piger både fysisk og psykisk, skriver New York Times.

Eksperter afviser bekymring

Men det afviser flere andre eksperter. Heather og Kaytlynns forældre har gentagne gange ladet begge piger undersøge for at sikre, at løbene ikke gjorde skade. Og indtil videre har læger ikke kunnet påvise noget unormalt.

- At løbe er ikke en større risiko for disse piger end for alle andre, siger pigernes læge Dr. Mark Sands og tilføjer:

- De her piger elsker det (at løbe, red.). Det kan man se ud fra det, de siger.

Flere andre eksperter bekræfter overfor New York times, at der er ikke er entydigt påvist, at løb på højt niveau skader børn. Dog kan det i visse tilfælde indvirke på børnenes vækst og pubertet, ligesom de også kan få skader.

- Jeg ville ikke anbefale det, men jeg ville heller ikke forbyde det, siger Dr. W. Douglas B. Hiller, der er ortopæd-kirurg på et hospital i Hawaii.

Kaytlynn Welsch på 12 år har allerede gennemført to maratonløb og vundet flere 20 kilometers løb.

Begyndte som 8-årig

De to pigers løbekarriere begyndte, da Kaytlynn var 8 år. Hun var lille af sin alder og havde ikke succes i andre sportsgrene. For at opmuntre hende, meldte hendes far hende til et triatlon for børn. Hun deltog, og der viste det sig hurtigt, at hun var bedst til løb. Derefter tog den ene løbekonkurrence den anden, og i 2010 begyndte begge søstre at deltage i løb for voksne.

Selv om de lange løb både kan give vabler, ømme muskler og være meget udmattende, så har Kaytlynn bestemt ikke tænkt sig at stoppe.

- Af en eller anden grund, så er løb virkelig sjovt, selv om det nogen gange gør ondt. Jeg nyder det. Jeg kan blive ved og ved uden at blive træt. Det giver mit liv mening, siger hun.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.