Amerikanske forskere eksperimenterer med at få mikrober til hurtigt at omdanne afføring til mad.

Det er dyrt og besværligt at transportere mad ud i rummet til astronauter, der opholder sig der, og det tager rigtig lang tid, hvis man skal dyrke sin egen mad i rummet.

Derfor er forskere nu i gang med at undersøge, om man kan lave mad af noget, der allerede findes derude, nemlig astronauternes afføring. Det skriver Pennsylvania State University i en pressemeddelelse, ifølge Videnskab.dk.

Forskere fra universitetet arbejder med en metode, hvor mikrober nedbryder de menneskelige efterladenskaber rigtig hurtigt.

Dermed minimerer de nemlig risikoen for, at patogener (sygdomsfremkaldende faktorer) udvikler sig.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor er lorten brun?

»Det er lidt mærkeligt, men det vil ende med at være lidt som Marmite eller Vegemite (australsk smørepålæg, red.), hvor du spiser en smasket omgang mikrobiologisk snask,« siger Christopher Houser, der er professor på Penn State og en del af studiet, til pressemeddelelsen.

Forskerne fortæller desuden, at processen minder lidt om den, der er i et filter i et akvarium, og de har også brugt en del materialer, som normalt bruges i akvarier.

Læs også på Videnskab.dk: Hash giver varige skader i hjernen

I det endelige produkt er der 52 procent protein og 36 procent fedt.

Astronautmaden er stadig i forsøgsfasen, og der mangler blandt andet bevis for, at det vil kunne fungere i rummet.

Men forskerne er ved godt mod, og de håber, at rummaden i fremtiden vil kunne give mennesket mulighed for at tage på meget længere rumrejser.

Læs mere på Videnskab.dk:

Sæd påvirker muligvis kvinders hjerner

Hvorfor kan man ikke sluge en skefuld kanel?