Planter med kegleformede blomster kan ved hjælp af regndråber affyre deres frø med helt usandsynligt høje hastigheder. Forskningen i disse mekanismer kan hjælpe politiet på gerningssteder.

Af Videnskab.dk

Hos planter med kegleformede blomster fungerer blomsterskålen som affyringsrampe. Når en regndråbe rammer blomsten, opfanger den frøene, som når dråben eksploderer, kan skydes så langt som en meter væk – det er mere end 10 gange plantens højde.

For mennesker ville det svare til, at vi kunne kaste regndråber 15 til 18 meter væk, skriver Videnskab.dk.

Planter med ’splash-cup’, eller ’sprøjteskål’, lever alle steder fra jungler til ørkener. Se videoen på Videnskab.dk.

Læs på Videnskab.dk:
Er det ufarligt at skyde op i luften?

For at lære mere om, hvordan sprøjteskålene opnår denne effekt, analyserede forskere fra Georgia Institute of Technology i Atlanta, USA, højhastighedsvideoer af dråber, som faldt på rigtige blomster og på blomster af plastik.

Regnen var kunstigt fremstillet, men dråberne i forsøget var omtrent på samme størrelse som virkelige regndråber, nemlig ca. fire millimeter brede.

Læs på Videnskab.dk: Minder lagret i et stykke rottehjerne

Forskerne observerede, at sprøjteskålene kunne aflede dråberne med op til fem gange den hastighed, de ramte med. Det betyder, at en dråbe, der faldt med 29 kilometer i timen, kunne blive affyret med op til 144 kilometer i timen.

Men forskningen rækker videre end blomsterne. De amerikanske forskere mener, at en større forståelse af affyringsmekanismerne, når dråber rammer, vil kunne hjælpe politiet med at opklare, hvad der er foregået på gerningssteder med mange blodstænk.

Bliv klogere – læs flere historier på Videnskab.dk:

Kødædende plante spiser lort

Nærgående asteroide rammer ikke Jorden

Sådan får du den bedste søvn