En australsk forsker har brugt tre treknikker til at få almindelige mennesker til at få klare, bevidste drømme.

Har du nogensinde prøvet at blive bevidst om, at du drømmer og kunne styre drømmen?

Så kan det være, du har haft en såkaldt 'lucid' (klar) drøm.

Hvis du gerne vil opleve en klar drøm, mener en australsk forsker nu at have fundet opskriften. Det skriver Sydney Morning Herald ifølge Videnskab.dk.

»Disse drømme føles fuldstændig som at være vågen. Alle sanserne er til stede. Objekter føles som fast stof og virker virkelige. Du kan smage, røre og lugte,« forklarer forskeren, Denholm Aspy, til Sydney Morning Herald.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor har vi ikke lilla hår og gule øjne?

Denholm Aspy har i et studie fået en lille gruppe mennesker til at opleve drømme, de selv kunne styre, ved hjælp af tre meget simple råd.

Førsøgspersonerne blev bedt om at lave ’virkelighedstjek’ og holde øje med tegn på, at de var i en drøm, for eksempel ved at lægge mærke til skrift. Skrift har nemlig tendens til at se anderledes ud i drømmeland sammenlignet med i virkeligheden.

Forsøgspersonerne skulle også stille vækkeuret, så de blev vækket efter fem timers søvn. Inden de lagde sig til at sove igen, skulle de sige til sig selv, at de ville huske, hvad de drømte næste gang.

Desuden skulle forsøgspersonerne visualisere, at de ville få en klar drøm.

Læs mere på Videnskab.dk: Spiser kloakrotter menneskelort?

Efter en uge med øvelserne oplevede 17 procent af de 47 testpersoner klare drømme, skriver Sydney Morning Herald ifølge Videnskab.dk.

Men for nogle af forsøgspersonerne var tallet endnu højere. Hvis de var faldet i søvn inden for fem minutter efter at have sagt til sig selv, at de ville huske deres drømme, havde hele 50 procent efterfølgende haft en klar drøm.

Tidligere studier har indikeret, at klare drømme kan hjælpe folk med at træffe svære beslutninger, fordi de kan afprøve konsekvenserne af deres handlinger i drømmen.

Men indtil nu har det været svært at hjælpe folk til at få disse drømme.

Andre artikler på Videnskab.dk

Fem ting, du ikke vidste, at fiskesæd kunne bruges til

Quiz; Hvad betyder okkult, ekvipage og armatur?

Årets bedste naturfoto sætter fokus på tragisk krybskytteri