Vi skal sprede vores gener til andre planeter for at sikre menneskeracens overlevelse, hvis Jorden bliver udslettet af krig, naturkatastrofer eller selvdestruktion.

Sådan lød budskabet fra den verdenskendte britiske fysiker Stephen Hawking på hjemmesiden Bigthink.com i denne uge. Og selv om det lyder som en science fiction-roman, er det teknologisk muligt at rejse ud og slå sig ned i rummet.

Det mest oplagte bud er Mars, men også asteroider eller månerne omkring Jupiter og Saturn er en mulighed.

- Rejsetiden afhænger af energiforbruget. Den billigste direkte bane til Jupiter-området kræver en rejsetid på seks år. Jupiter har et kraftigt strålingsfelt, så dér skal man leve som muldvarpe under jordoverfladen, siger seniorrådgiver Ib Lundgaard Rasmussen fra DTU Space, Institut for Rumforskning og -teknologi.

Derimod tager det kun omkring seks måneder at rejse til Mars. Udendørs på den røde planet skal man bevæge sig rundt i en rumdragt, da luften er tynd og giftig. Ellers skal man opholde sig inden døre, f.eks. i huse, der bygges under en stor kuppel af glas og metal.

- Hverdagen vil være sådan, at alt skal foregå indendørs. Grøntsager skal dyrkes i drivhuse, ligesom dyr skal opdrættes inde i kuplen, siger astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra Tycho Brahe Planetarium i København.

Han har stor sympati for tanken om at kolonisere rummet.

- Vi mennesker har en indbygget drift til at ville hen over næste bakkekam og se, hvad der er, siger han.

For at undgå indavl er det ifølge Ib Lundgaard Rasmussen nødvendigt, at mindst 1.000 mennesker slår sig ned på Mars.

Et liv på Mars er på nuværende tidspunkt ikke så attraktivt i forhold til et liv på Jorden, men Steen Eiler Jørgensen, formand for Dansk Selskab for Rumfartsforskning, mener, at vi bør tage af sted.

- Jeg mener, at det er uetisk, hvis vi aldrig koloniserer rummet. Vi mennesker er den art på Jorden, der er bedst egnet til at sikre, at livet består, og det har vi en etisk forpligtelse til at gøre, siger han.

Både Ib Lundgaard Rasmussen, Michael Linden-Vørnle og Steen Eiler Jørgensen er enige om, at vi ikke kommer til at bosætte os i rummet inden for den nærmeste fremtid.

- Det er spørgsmål om at finde pengene. Vi har teknologien til det. Men der er ikke så mange mennesker i verden, der synes, det er meget vigtigt, at vi migrerer ud i rummet. Mange har en opfattelse af, at rumfart er frygtelig dyrt, men jeg mener, at krigen i Irak og Afghanistan har kostet mere, end verden har brugt på rumfart, siger Steen Eiler Jørgensen.