Du har lige smurt en lækker sandwich og er klar til at sætte tænderne i den, da du af uransagelige årsager ser den falde ud af dine hænder og ned på gulvet. Alt er tabt, tænker du måske. Ikke nødvendigvis, siger videnskaben.

Den såkaldte 'fem sekunders-regel' har alle dage været diskuteret vidt og bredt.

Kan man virkelig spise noget, der har været tabt på gulvet, hvis man bare samler det op hurtigt nok? Eller er det en myte?

Nu fortæller professor i mikrobiologi ved det engelske Aston University - Anthony Hilton - at du sagtens kan spise mad, der har været tabt. I hvert fald som udgangspunkt.

Det skriver det engelske medie Independent.

Hvis du har tabt din mad - hvad enten det er en toast, noget pasta, en småkage eller et stykke slik - på gulvet, er det aldrig fuldkommen risikofrit at spise den, men risikoen er minimal, hvis maden kun har været på gulvet i få sekunder.

»At spise mad, der har tilbragt nogle få øjeblikke på gulvet, kan aldrig være helt risikofrit. Mad, der er dækket med synligt snavs, skal selvfølgelig ikke spises, men så længe maden ikke er tydeligt snavset, viser videnskaben, at maden sandsynligvis ikke har fået overført skadelige bakterier på sig fra at have ligget nogle sekunder på et indendørs gulv,« siger Anthony Hilton til mediet og tilføjer:

»Det betyder dog ikke, at bakterier ikke kan blive overført fra gulvet til maden.«

Godt nyt, hvis du spilder på gulvtæppe

Sammen med et forskerhold undersøgte Anthony Hilton den sagnomspundne 'fem sekunders-regel' tilbage i 2014. Dengang viste resultaterne, at tiden er en afgørende faktor for, hvor mange bakterier der bliver overført fra gulvet til maden, og at gulv-typen også er afgørende.

Hvis du taber din mad på et gulvtæppe, kan du slappe langt mere af, da sandsynligheden for at din mad bliver smittet med bakterier er langt mindre der, end hvis du taber noget på for eksempel laminat- eller klinkegulv.

»Vi har fundet beviser for, at overførslen af bakterier fra indendørs gulvoverflader er ufattelig lille, med gulvtæppet som den der udgør den laveste risiko for bakterie-overførsel,« sagde han dengang i en pressemeddelelse om sagen.

Dog afhænger bakterie-smitten også af, hvilken type af mad du har tabt på gulvet, forklarer Anthony Hilton.

»Vores undersøgelse viser, at både typen af gulv, hvilken type mad og længden, som maden har ligget på gulvet, kan spille ind på, hvor meget der bliver overført,« siger han til Independent.

79 procent af den engelske befolkning har i en undersøgelse - baseret på svarene fra 2.000 mennesker - indrømmet, at de har spist mad, der har været en tur på gulvet.