Et amerikansk forskningsteam sponseret af NASA, har gjort en bemærkelsesværdig opdagelse i det arktiske Chukchi-hav

Vandet under havisen er rigere på planteplankton end noget andet havområde i verden.

Det skriver den norske avis Dagbladet. På NASA's hjemmeside bliver opdagelsen sammenlignet med at finde en regnskov midt i en ørken. Så uventet er opdagelsen.

Forskerne har taget prøver flere steder i Chukchi-havet, som ligger nord for Alaska, hvor de første prøver blev taget i juli sidste år. Det viste sig, at planktonet var ekstremt aktivt under isen og kunne fordoble sig mere end én gang om dagen, hvilket er det hurtigste, der nogensinde er observeret i det arktiske ocean.

Til sammenligning med plankton i åbent vand, fordobler det sig i løbet af to eller tre dage. Lektor i arktisk og marinebiologi ved Tromsø Universitet Else Nøst Hegseth fortæller, at man har gjort en lignende opdagelse nord for Norge i Barentshavet.

Læs også:

- Amerikanerne har undersøgt Chukchi-havet, som er permanent dækket af is. Mere end i Barentshavet i hvert fald. Isen har alligevel nogenlunde samme tykkelse i Barentshavet, og vi har også set en lignende blomstring under isen her, siger hun til Dagbladet.

Hun fortæller, at meget af isen smelter om sommeren, og at isvandet på toppen derfor kan fungere som linser, der giver mere lys igennem vandet, hvilket er ideelt for planteplankton.

Planteplankton får energi fra fotosyntese, som er en proces, der kræver lys. Og de nye overraskende fund har ændret på gamle forskningsteorier.

Tidligere har man troet, at tyk is blokerer for det nødvendige lys, som planktonet kræver for at overleve. Desuden har man troet, at der kun findes planteplankton i de arktiske havområder om sommeren, hvor meget af isen smelter.

Alligevel fandt forskerne mere end fire gange så meget planteplankton under isen end i områder uden is.

Læs også:

Nu tror forskerne, at smelteisen kan fungere som et slags forstørrelsesglas, hvilket er optimalt for planplanktonet. Lederen af det amerikanske forskningsteam, Kevin Arrigo, er også dybt overrasket over resultaterne.

- Hvis nogen havde spurgt mig før ekspeditionen, om vi ville se en blomstring under isen, ville jeg havde svaret, at det var umuligt, siger han til Dagbladet.

Ifølge forskerne er det en opdagelse, der vil hjælpe andre forskere i fremtiden til at forstå Arktis på en bedre måde.