Selvom tidligere studier har vist, at mennesker, der vokser op med kat, har større risiko for psykiske sygdomme, frikender et grundigt britisk studie nu kattene igen.

Hvis du virkelig er hundemenneske, er du måske typen, der mistænker katteejere for at have en skrue løs.

Selvom den slags normalt er sagt i spøg, er der faktisk en teori om, at mennesker, der vokser op med kat, har større risiko for psykiske sygdomme.

Men nu frikender ny forskning fra University College London dog katteelskerne: Forskernes studie viser ingen sammenhæng mellem psykotiske symptomer og tidligt katteejerskab, skriver Medicalxpress ifølge Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor er mænd i uniform så lækre?

Tidligere forskning har peget på den øgede risiko for psykiske sygdomme, fordi katte er den primære vært for parasitten Toxoplasma Gondii (T. Gondii). Parasitten er tidligere blevet forbundet med psykiske problemer som skizofreni.

Forskerne fulgte næsten 5.000 børn, der enten var født i 1991 eller 1992. De blev fulgt, indtil de fyldte 18 år.

Forskerne havde data på, om børnene havde kat, mens de voksede op, eller mens deres mor var gravid med dem. Denne metode er, ifølge Medixalxpress, mere troværdig end tidligere studier af samme emne, fordi studiet er stort og deltagerne er blevet fulgt over mange år, frem for at resultatet bygger på selvrapportering.

Læs mere på Videnskab.dk: Zoom ind på en smuk mikro-verden, du aldrig har set før

»De indledende analyser pegede på en lille sammenhæng mellem katteejerskab og psykotiske symptomer, når deltagerne var 13 år, men dette viste sig at skyldes andre faktorer. Da vi medregnede andre faktorer, såsom for mange mennesker i husholdningen eller socioøkonomisk status, viste vores data, at kattene ikke havde skylden,« siger hovedforfatteren, ph.d. Francesca Solmi fra UCL Psychiatry, til Medicalxpress ifølge Videnskab.dk.

Parasitten kan dog stadig være skyld i andre sygdomme i barndommen, mener forskerne. Derfor råder de gravide kvinder til ikke at håndtere kattegrus, i tilfælde af at det indeholder parasitten.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Fup eller fidus: Kan strøm til hjernen øge kreativiteten

Skal jeg pudse næse eller snøfte snot?

Hemmeligheden bag frøens fænomenale tungeslasker kan redde liv