Forskere har undersøgt nervegiften fra verdens længste dyr: Lineus Longissimus

Indimellem popper diskussionen op. Hvilket dyr er det længste i verden?

Er det brandmanden med dens tentakler, der kan blive op til 50 meter lange? Eller måske den gigantiske og majestætiske blåhval?

Nej. Førstepladsen går ifølge Guinness Rekordbog til den såkaldte bootlace worm eller på latin Lineus Longissimus, som er en sort orm, der angiveligt kan blive op til 55 meter lang.

Og ormen er ikke bare utroligt lang. Den har også en særlig forsvarsmekanisme, nemlig lammende nervegift, som svenske forskere fra Uppsala University har undersøgt i et nyt studie, udgivet i Scientific Reports. Det skriver Uppsala Universitet i en pressemeddelelse, ifølge Videnskab.dk.

Forskerne undersøgte effekten af bootlace-ormenes nervegift flere forskellige steder, blandt andet ud for den svenske vestkyst, hvor den lever under havoverfladen.

Læs også på Videnskab.dk: Er light-sodavand farligt?

Og ikke alene er giften ekstremt potent og dødelig for krebsdyr og andre af bootlace-ormens fjender i havet - den kan sandsynligvis også bruges som skadedyrsbekæmper i landbruget, konkluderer forskerne.

Læs også på Videnskab.dk: Hvor kommer alt snottet fra?

»Denne giftige forbindelse er den mest giftige substans, der er fundet i det svenske dyrerige hidtil, og det, at vi måske kan bruge det, gør bare opdagelsen endnu mere spændende,« siger Ulf Göransson, der er professor på Department of Medicinal Chemistry, Uppsala University og hovedforfatter til studiet i pressemeddelelsen.

Bootlace-ormens gift er ikke farlig for mennesker og pattedyr, hvilket ifølge forskerne gør den ideel som skadedyrsbekæmper.

Læs mere på Videnskab.dk:

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvorfor får man sidestik?