Bliver du slemt irriteret eller decideret rasende, når andre smasker eller tygger højlydt? Så lider du af ’misofoni’, som engelske forskere nu kategoriserer som en sygdom i hjernen.

Direkte oversat til dansk betyder misofoni ’had til lyd’. Det vil sige, at man eksempelvis ikke kan holde ud at høre andre hoste, slubre eller klikke med en kuglepen.

For nogle mennesker er irritationen så stor, at det kan resultere i ekstreme reaktioner – eksempelvis voldelig adfærd.

Videnskabsmænd har været skeptiske overfor at kategorisere misofoni som en sygdom, men ny forskning  fra Newcastle University i England peger på, at misofoni rent faktisk kan kategoriseres som en sygdom i hjernen.

Det skriver den engelske avis Daily Mail.

Forskerne har udført en række hjernescanninger, som viser, at folk, der lider af misofoni, har en ændring i frontallappen i hjernen. Der er altså tale om en hjerneabnormalitet, og derfor mener forskerne, at der er tale om en sygdom.

Forskningen fra det engelske universitet viser, at hjerneaktiviteten ændres, når folk med misofoni udsættes for ’trigger-lyde’ som eksempelvis højlydt tyggeri eller smaskeri. De oplever også forhøjet hjerterytme og kan begynde at svede.

Misofoni kan blandt andet behandles med kognitiv adfærdsterapi, hvor personer får hjælp til at omstrukturere sine tanker, sådan at de negative tanker, de forbinder med lydene, reduceres.