Forestil dig en sort, der er så sort, at den absorberer nærmest al lys. Så sort, at maler man en skål med den, vil man ikke ane, at der gemmer sig en fordybning et sted. Så sort, at selvom man maler et krøllet stykke stanniol med den, vil det se ud som om, det er helt fladt og mat. Ikke den mindste refleksion eller bøjning vil kunne anes.

Hvis det er svært at forestille sig, så fortvivl ej. Nu er det nemlig muligt at købe en sådan maling og afprøve den selv.

Den britiske kunstner Stuart Semple har nemlig udviklet en akrylmaling, som ikke bare er så sort, at man næsten ikke fatter det. Den er også ganske tilgængelig for den almindelige forbruger. Små 11,99 pund eller 106,27 danske kroner koster 150 ml af den forunderlige maling.

Vis mere

'Dette er den mest pigmenterede, fladeste, matteste sorte akrylmaling i hele verden,' lover Stuart Semple på sin webshop, hvor han har gjort malingen mulig at købe for hele verden - undtagen én person.

'Ikke tilgængelig for Anish Kapoor,' skriver han med en ironisk hilsen til sin kunstnerkollega indisk-britiske Anish Kapoor, der i 2016 købte rettighederne til 'verdens sorteste sort', Vantablack, som forinden var blevet udviklet af firmaet Surrey NanoSystems til brug inden for blandt andet satellitter og kameraer.

Det vakte ramaskrig blandt andre kunstnere, som ikke mente, at man sådan kunne få eneret over en farve, som de derfor ikke måtte bruge i deres malerier.

Men det har Stuart Semple altså nu gjort muligt, da han selv har fundet formlen på sin egen sorte sort.

'Den er blevet udviklet i tæt samarbejde med tusindvis af kunstnere fra hele verden. Deres fantastisk indsigt, støtte og inspiration har skabt denne unikke supersorte maling til brug af alle kunstnere - undtagen Anish Kapoor,' skriver han videre, inden han gør det klart, at Anish Kapoor og alle, der på nogen måde er forbundet til Anish Kapoor eller køber malingen på vegne af Anish Kapoor ikke må købe farven.