Den kendte danske maler Otto Frello kunne godt lide at lave lidt sjov. Det gjorde han også derhjemme , hvor han gemte et maleri på besynderlig vis. Nu har hans enke og søn fundet kunstværket.

»Min far var typen, der gjorde den slags. Det morede ham.«

Sådan fortæller Thomas Frello om sin afdøde far, kunstmaleren Otto Frello.

For 30 år siden malede Otto Frello nemlig et maleri. Han havde i mange år været tegner og illustrator, men havde få år forinden kastet sig over malerkunsten.

Men Otto Frello var ikke helt glad for sit nye værk, som var det femte fra hans hånd. Så han valgte en lidt utraditionel løsning.

»Der var nogle ting ved det, som han ikke var helt tilfreds med. Det var lidt anderledes end de fleste andre malerier, han har lavet. Farverne var lidt mere kraftige, og så ligger der et menneskekranium i højre hjørne. Det giver lidt uhygge over det, og samtidig er der også noget grinagtigt over det,« fortæller Thomas Frello og fortsætter:

»Han malede nogle billeder før og efter, som var i en noget anden stil, og jeg tror, det er derfor, at det ikke var det, han ville huskes for - men han ville heller ikke smide det ud. I stedet for at udstille det, synes han derfor, det kunne være sjovt at gemme det et sted, og så kunne det blive fundet om 100 år.«

Otto Frello valgte derfor at gemme maleriet et sted inde i familiens gamle hus i Brolæggerstræde i København - uden at fortælle nogen, hvor gemmestedet var.

Efter at Otto Frello døde i marts kort tid før sin 91 års fødselsdag, blev Thomas Frello enig med sin mor om, at de ville prøve at finde det skjulte billede.

Thomas Frello var kun 12-13 år, da faderen gemte billedet, så han havde ingen idé om, hvor det var. Men det havde hans mor.

»Han har aldrig fortalt, hvor det var gemt henne, men min mor havde en ide om, hvor det var. Hun vidste, hvor stort det var og kunne regne ud, at det var begrænset, hvor mange steder det kunne være,« forklarer sønnen.

Mistanken gik på, at Otto Frello havde gemt billedet i en af husets vægge. Det gamle hus er nemlig fra 1797, hvor man lavede vægge med lærredsfyldning. Derfor mente Otto Frellos enke, at billedet var gemt bag et lærred.

Bevæbnet med et videokamera til at filme seancen, gik mor og søn derfor en augustdag i gang med at skære en væg op.

Og som det kan ses på videoen lykkedes det at finde maleriet - til stor glæde for mor og søn:

»Det er faktisk betydeligt flottere, end vi havde regnet med, da vi begyndte at lede efter det. Jeg tror ikke, min far er utilfreds med, at det er blevet fundet frem, for det kunne han godt være bekendt, men jeg tror, han ville have syntes, at det havde været endnu sjovere, hvis der virkelig var gået 100 år. Men det må han jo så finde sig i,« griner Thomas Frello.

Maleriet, der hedder 'Frokost i det grønne', og som blev malet i 1978, blev i fredags afsløret for offentligheden på Varde Museum, der har en permanent udstilling af Otto Frello-malerier.

Og det var i forbindelse med den afsløring, at Thomas Frello lagde videoen af malerifundet ud på Facebook.

Familien har ingen planer om at sælge billedet, men ind til videre får det lov til at hænge på Varde Museum.