Det kaldes 'Blue Monday', og derfor er 15. januar årets mest triste dag.

Synes du også, det var svært at få benene til at lystre, da vækkeuret ringede i morges? Og havde du problemer med at finde meningen med at køre på arbejde, da blæsten bed, og chillfaktoren nåede ned på den forkerte side af nulgrader mandag morgen?

I givet fald er det måske ikke så underligt. 15. januar betegnes nemlig af mange som den mest deprimerende dag på hele året.

Det er blandt andet sammenfaldet mellem, at det for alvor er gået op for os, at julen er forbi, det elendige vejr og erkendelsen af, at vi har brugt for mange penge på mad, fest og gaver i december, der gør, at netop januars tredje mandag af mange kaldes for 'Blue Monday.'

Det var psykologen Cliff Arnall, der første gang tilbage i 2005 fandt på formlen på den blå mandag.

Ifølge den britiske avis The Sun brugte han følgende lining til at forudsige, hvornår den værste dag på året faldt:

[W + (D-d)] x Tq ÷ [M x Na].

W står for weather (vejr), D for debt (gæld), d = indkomst, T er lig tid siden jul og q står for den tid, hvor man ikke længere kan holde sine nytårsforsætter. M er motivation og Na er følelsen af, at man skal gribe til handling.

Men på trods af det, der ligner meget kompliceret algebra, så har Cliff Arnall senere indrømmet, at han på et tidspunkt blev spurgt af et rejseselskab, hvornår det vil være den bedste dag at bestille en rejse. Selskabet var ude efter en dag, hvor de med størst succes kunne markedsføre deres rejser.

»Jeg blev oprindeligt spurgt, om jeg kunne foreslå en dato, hvor jeg troede, det ville være bedst at booke en sommerferie. Så begyndte jeg at tænke på, hvad der kan motivere folk til at købe en rejse - på baggrund af, hvad tusindvis har fortalt mig gennem stress-coaching og lykke-workshops. Alle de faktorer pegede på, at den tredje mandag i januar var særligt deprimerende,« siger han til The Sun.