Forskere har fundet det allerførste fuglenæb, der vidner om dinosaurernes forvandling.

Nutidens fugle er direkte afstamninger fra dinosaurerne, men forskere har længe kæmpet med at give et præcist bud på, hvornår overgangen fandt sted.

Nu har forskere fra Yale University fundet et næb, som de mener, er det første eksempel på et egentligt fuglenæb i overgangen fra dinosaurer til fugle.

Det skriver YaleNews i en pressemeddelelse, ifølge Videnskab.dk, der også bringer en video af fundet.

Næbets ejer var 'fuglen' Ichthyornis dispar, der levede i Nordamerika for 100 millioner år siden. Den har mindet lidt om en måge eller terne – bortset fra dens næb, som var fyldt med tænder.

Læs også på Videnskab.dk: Frugt og grøntsager er ikke sundt for alle

Ichtyornis dispar blev faktisk opdaget allerede i 1870'erne, og Charles Darwin har også skrevet om fuglen. Siden da har den forhistoriske fugls rester ligget på Yale University, hvor den er gået lidt i glemslen, indtil forskerne bag det nye studie besluttede sig for at scanne resterne og lave en 3D-model.

 

»I al den tid har der været en fantastisk overgangsfugl lige for næsen af os. Den har en hjerne, der ser nutidig ud og bemærkelsesværdige dinosaurlignende kæbemuskler,« siger Bhart-Anjan Bhullar, der er palæontolog på Yale University og medforfatter på studiet, i pressemeddelelsen.

Studiet er publiceret i Nature.

Læs mere på Videnskab.dk:

Hvorfor må man ikke sige neger?

Kun én effektiv måde at slippe af med dræbersnegle på