Lizzie kan indtage uanede mængder mad uden at tage på. Hun har aldrig vejet mere end 27 kilo.
Lizzie kan indtage uanede mængder mad uden at tage på. Hun har aldrig vejet mere end 27 kilo. Foto: Screendump

Hun er 21 år og vejer bare 25 kilo, men Lizzie Velasquez er ikke anorektiker. Den knap 160 cm høje kvinde må spise op mod 60 små måltider om dagen bare for at bevare helbredet.

Men selv om Lizzie Velasquez indtager mellem 5 og 8’000 kalorier om dagen, har hendes vægt aldrig rundet 27 kilo. Det skyldes en sjælden sygdom, der gør det stort set umuligt for den spinkle kvinde at tage på.

- Jeg spiser små portioner chips, chokolade, pizza, kylling, kager, doughnuts, is og nudler dagen lang, så jeg bliver noget frustreret, når folk kalder mig anorektisk. Når jeg møde nye mennesker, må jeg præsentere mig med min sjældne sygdom og sige, at jeg ikke er anorektiker, siger Lizzie Velasquez.

Forældre forberedt på det værste

Fire uger for tidligt kom Lizzie til verden. Da hun blev født vejede hun bare 1,2 kilo, og lægerne var ikke i stand til at diagnosticere hende. Derfor måtte de forberede forældrene på det værste. De kunne ikke fortælle dem, hvordan Lizzie kunne overleve sygdommen, men de kunne konstatere, at Lizzies mor kun havde en minimal mængde fostervand i maven til at beskytte Lizzie.

Lizzie var så lille og spinkel, at forældrene måtte iklæde hende dukketøj, fordi intet børnetøj var småt nok for den lille pige. Da Lizzie var to år vejede hun det samme som en gennemsnitlig fire måneder gammel baby.

Blev blind på det ene øje

Lizzie blev født med to brune øjne, men i fireårs-alderen begyndte det højre øje at skygge og ændre nuance. Lægerne kunne ikke finde en forklaring på fænomenet, der medførte blindhed på øjet.

Eksperter i genetik har stadig ikke kunne diagnosticere Lizzie, der trods lidelsen har sunde tænder og knogler, en velfungerende hjerne og velfungerende organer.

Lizzies er, hvad man kan kalde et medicinsk unikum, og hendes tilstand har fascineret læger over hele verden. Således er hun en del af en række genetiske undersøgelser, der peger på, at Lizzie lider af en afart af Neonatal Progeroid-syndromet (NPS), som bl.a. fremskynder aldringsprocessen og medfører voldsomme fedttab i ansigtet og på kroppen.

Det er planen, at lægerne vil fortsætte undersøgelsen af Lizzie og lære af hendes sygdom.

Se videoen af Lizzie Velasquez her


SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.