Mens hele verden spændt følger mysteriet om den lille ø Sandy nordøst for Australien, der er pist væk, selv om den er optegnet på flere søkort, så er forklaringen på den mærkværdige opdagelse måske helt lige til.

For Sandy er måske slet ikke forsvundet. Og måske har Sandy aldrig eksisteret.

Årsagen til, at Sandy i mere end ti år har figureret på flere verdenskort, kan nemlig være en helt anden. Nemlig, at Sandy er en falsk ø, som er blevet placeret på et kort med vilje af en korttegner.

Ifølge kilder er det nemlig velkendt, at korttegnere kan finde på at indsætte et eller flere falske punkter på et kort for at sikre det mod kopiering, skriver den britiske avis Daily Mail.

De falske punkter skal altså fungere som et slags vandmærke, så kortets ophavsretshaver altid kan genkende det .

Mystikken om Sandy bliver dog ikke mindre af, at øen ikke kun figurerer på ét kort. Ud over, at øen på Google Maps kaldes Sandy, så findes den tilsyneladende også i The Times Atlas of the World, hvor den bliver kaldt Sable Island, skriver Daily Mail. Dertil kommer, at øen også kan ses på et australske søkort.

Sandy ø

Selv om Googles kort bliver til på baggrund af både satellitfoto samt flyfoto, der nogle gange kan være flere år gamle, så kan det være svært at forstå, hvordan en eventuel falsk ø skulle blive indsat på billederne. Google har da heller ikke selv nogen god forklaring på, hvorfor øen optræder på Google Maps.

- Verden er i konstant forandring, og at holde styr på disse forandringer er en uendelig opgave, har Googles talsmand udtalt ifølge BBC.

Formanden for de britiske korttegnere Danny Dorling tror dog ikke, at Sandy er forsvundet. Han tror i stedet, at Sandy ved en fejl er blevet placeret et forkert sted på et kort.

- Det er usandsynligt, at nogen har opfundet denne ø....Jeg ville ikke blive overrasket, hvis øen faktisk findes et sted i nærheden, siger han til den britiske avis The Guardian.

Dorling tilføjer desuden, at det efter hans mening er svært at lave et perfekt kort.

- Vores nuværende kort er en blanding af meget præcise satellitkort samt nogle af de ældste date fra gamle kort, siger Dorling og tilføjer, at fejlen med Sandy havde været overraskende, hvis øen havde ligget midt i et meget trafikeret område. Men han er ikke overrasket over, at fejlen først er blevet opdaget nu, da øens påståede placering er 'midt ude i ingenting'.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.