Her ses Helen Steel.
Her ses Helen Steel. Foto: KIERAN DOHERTY

Dette er vitterligt et eksempel på, at virkeligheden nogle gange overgår fiktion. Britiske Helen Steel var kæreste med John Barker i to år - senere viste det sig, at John Barker var død af leukæmi som barn. Manden, hun havde været kæreste med, var en hemmelig agent, der havde fået John Barkers identitet.

I 1987 mødte Helen Steel manden John Barker. Tre år senere blev de kærester, og parret var i starten lykkeligt.

TIL BT - DYRE AMBULANCE

»Han sagde, at han ville være sammen med mig resten af sit liv, og jeg var dybt forelsket i ham. Han sagde, at vi skulle have børn,« siger Helen Steel.

Men lykken varede bestemt ikke evigt for de to. For ikke mere end to år senere forlod John Barker sin kæreste under mystiske omstændigheder. Tidligere havde han sagt, at han var tæt på at bryde fuldstændigt sammen, fordi han var blevet mishandlet som barn af sine forældre. Så da han forsvandt i marts 1992, frygtede Helen Steel, at kæresten havde taget livet af sig selv. Det skriver The Guardian.

Hun forsøgte efterfølgende at finde frem til ham. Først ved at hyre en privatdetektiv og senere hen ved at finde frem til kærestens familie. Men da hun fandt frem til John Barkers fødselsattest, fik hun sig noget af et chok.

gareth williams

Manden hun kendte som John Barker. Manden, som hun elskede, arbejdede i virkeligheden for en hemmelig politigruppe i London. Navnet på kæresten var i virkeligheden John Dines. Han var ansat for politiet for at infiltrere ekstreme politiske grupper i London. Her vendte han tilbage, før han stoppede i 1994. Han var blevet ført ind i Helen Steels liv og vennekreds af miljøaktivister for at spionere. Det mentale sammenbrud var bare et påskud - en såkaldt 'exitstrategi' fra politiets side. Den virkelige John Barker var gået bort for længe siden i en alder af otte år - uden nogle nulevende familiemedlemmer.

Fandt ham i Sydney
John Dines flyttede til New Zealand i 2002 og senere hen Australien, da det britiske politi ifølge The Guardian havde fundet ud af, at Helen Steel var tæt på at opspore ham. I 2010 blev han ansat på en skole, der underviser i politiarbejde og sikkerhed. Det var samme år, hun fandt ud af, at John Barker i virkeligheden var John Dines. Hun var tydeligt rystet over opdagelsen.

»Manden jeg havde kendt i fem år og boet med i to år eksisterede pludseligt ikke længere. Hvordan kunne jeg nogensinde stole på nogen igen?,« har hun sagt.

241SEkaak-Skat-bliver-kuleg.jpg

Søndag i sidste uge opsøgte hun så John Dines i Sydney lufthavn i Australien. Det gjorde hun ikke for at genfinde kærligheden. Hun gjorde det for at sikre sig, at han ikke ville undervise i de taktikker, som politiet i England havde brugt mod hende. Hun fortæller, at John Dines undskyldte over for hende. Han forklarede sin rolle, og at han skulle infiltrere ekstremistiske grupper i London. Det var et ordvalg, hun ikke kunne lide.

»Det er et vagt ord, der aldrig er blevet defineret ordentligt, og det virker til at inkludere alle, der udfordrer folk i magtpositioner,« siger hun.

Man er dog opmærksom på John Dines baggrund på skolen, og her lyder det officielle svar, at han kun er ansat i en administrativ rolle. John Dines skrev følgende til mediet:

»I er allerede opmærksomme på, at jeg har mødtes med Helen Steel 6. marts. Her gav jeg hende en personlig og uforbeholden undskyldning for det hele og for den smerte, som jeg har forvoldt hende.«

Helen Steel er langt fra den eneste britiske kvinde, der har oplevet de alternative spion-taktikker fra politiet. I 2013 sagsøgte hun sammn med 10 andre personer politiet i England for at have forårsaget dem følelsesmæssig overlast, da deres spioner havde indgået i intinme forhold med dem. De fik medhold, en uforbeholden undskyldning samt et stort pengebeløb i erstatning af politiet, der hævder, at deres agenter havde fået ordre om ikke at gå i seng med kvinderne.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.