Franske forskere har fundet en exoplanet, der kan rumme liv. Men den kredser rundt om en rød dværgstjerne 20 lysår fra Jorden.

Exoplaneten 'Gliese 581d' blev opdaget i 2007. Nu har de franske forskere undersøgt exoplanetens atmosfære og forhold, og har fundet frem til, at den meget vel kan være beboelig.

LÆS OGSÅ: Fantastisk optagelse af Mælkevejen går verden rundt  Francois Forget, fransk forsker ved Institut Pierre Simon Laplace, var med til at lave undersøgelserne og udgav fornyeligt resultaterne i The Astrophysical Journal Letters:

- Atmosfæren er hverken for varm til, at vand koger og fordamper eller for kold til, at vand bliver til is. Vi mener, at Gliese 581d have flydende vand og derfor levende liv. Vi er ikke sikre, selvfølgelig, men vi mener, at det er den første exoplanet, der kan have et miljø, hvor flydende vand er muligt, siger han i et interview til BBC.

LÆS OGSÅ: Stjerne ædes af galaksens sorte hul En exoplanet er en planet, der ikke kredser om Solen, men om en anden stjerne. I dette tilfælde kredser Gliese 581d om den røde dværgstjerne Gliese 581.

Exoplanten har en masse, der er mindt 5,6 gange større end Jordens. Den kaldes for en 'super-jord', da den er større end Jorden og stadig består af jord, klipper, bjerge osv. i modsætning til de langt større gas-giganter som Jupiter.

LÆS OGSÅ: Gigant-planet opdaget i vores eget solsystem  Gliese 581d befinder sig med stor sikkerhed inden for den 'beboelige zone' omkring sin stjerne. Det vil sige i en afstand til stjernen, hvor det hverken er for varmt eller koldt.

- Først troede vi, at exoplaneten var frossen, da den kun modtager 30 procent af den samme solenergi fra sin stjerne, som Jorden gør. Men den ligger faktisk i en god afstand til stjernen. Den har en tyk atmosfære af carbondioxid, så den kan være varm nok til at have et hav, skyer og nedbør, siger Francois Forget.

LÆS OGSÅ: Enorm solstorm på vej mod jorden netop nu Men vi kan ikke forvente os en planet ligesom Jorden. Langt fra faktisk. Planeten befinder sig i et konstant, mørkerødt tusmørke på grund af en meget tung luft og det røde lys fra den røde dværgstjerne.

- Der er ingen tvivl om, at exoplanetens miljø er meget anderledes end det, vi har på Jorden. Men det er et vigtigt fund. For nogle år siden kiggede vi kun efter planeter, der lignede Jorden, fordi vi troede, at kun de ville kunne have liv. Vores undersøgelse viser, at det er muligt at have liv på planeter, der er meget anderledes end vores egen, siger Dr. Robin Wordswoth, der også arbejder på Institut Pierre Simon Laplace, til BBC.

Undersøgelsen af Gliese 581d er foretaget ved hjælp af en computersimulation af exoplanetens forhold.

Jyllands Posten har spurgt planetarieleder Ole J. Knudsen fra Steno Museet i Aarhus, hvor interessant denne opdagelse egentlig er.

- Hvis sådan en planet har den rigtige afstand fra sin stjerne, den rette størrelse og har spor af de ting, som vi har brug for for at have liv, så kan man tale om muligheden af at være beboelig. Noget andet har med størrelsen at gøre: Er den for stor har den for megen tyngdekraft, forklarer han og konkluderer følgende: - Men jeg vil nok lige klappe hesten, før jeg køber billet derud. For jeg ville f.eks. ikke bryde om at gå rundt på en planet, der har en tyngdekraft, der er betragteligt større end vores. Så.....beboelig? Ja, der er nok mulighed for liv, lad os bare sige det, indtil vi får kigget nærmere på den.