Den ukrainske dukkepige er langt fra den eneste, der gør alt i sin magt for at komme til at ligne Barbie. Fænomenet hedder ’Barbie-syndromet’ – og kan sammenlignes med et misbrug, fortæller danske forskere.

Barbie ligner ikke en rigtig kvinde. Af den simple grund, at det skal være nemt at klæde hende af og på, og fordi mødre skal kunne lade deres Barbie-udklædninger gå i arv til deres døtre, fortalte chefdesigneren for Barbie Kim Culmone i et stort interview med Fast Company for nylig.

Barbies krop blev med andre ord aldrig designet til at være realistisk.

Alligevel dukker 'Barbie-idealet' ofte op i samtaler om skønhed og kropsidealer, og for nogle er hendes proportioner noget nær det ypperste, en ung kvinde kan drømme om.

Men hvorfor skulle man ville ligne en dukkefigur, som ikke har noget med virkeligheden at gøre?

Læs hele svaret og se billeder af Barbie-pigerne hos Videnskab.dk.

Ukrainske Valeria Lukyanova er 28 år gammel. Valeria vil gerne ligne Barbie og er klar til at gøre alt i sin magt for at opnå sit mål. Hendes målrettede indsats har bragt hende massiv medieomtale – og med et taljemål på 50 centimeter, er hun da også kommet skræmmende tæt på. Barbies taljevidde ligger på 16 inches, hvilket svarer til lige omkring 40 centimeter.

Men det ér næsten en umulig opgave, Valeria har sat sig selv, fortæller ph.d. og postdoc Mia Lichtenstein.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Fingre afslører længden på penis

- Barbie er ekstremt slank, hun har store bryster og meget lange arme og ben. Hendes dimensioner er absolut ikke normale for et menneske, siger Mia Lichtenstein, som arbejder ved Institut for Psykologi på Syddansk Universitet og Psykiatrien i Region Syddanmark og blandt andet har forsket i træningsafhængighed.

Barbies proportioner er helt ude af trit med virkeligheden, understreger Mia Lichtenstein, som arbejder med unge mennesker, der lider af spiseforstyrrelser, til hverdag.

Læs også hos Videnskab.dk: Forsker: Jeg har fundet G-punktet

I en illustration hos Videnskab.dk kan du se, hvordan Barbies proportioner ville gøre livet til noget af en udfordring for et virkeligt menneske – hendes taljemål ville blandt andet tvinge hende til at skille sig af med et par organer, alt imens hendes tynde ankler og børnefødder ville nødsage hende til at kravle rundt på alle fire.

For ukrainske Valeria Lukyanova er vejen til målet om at komme til at ligne en Barbie lige nu brolagt med lys. Og luft. Det er nemlig de to ting, hun drømmer om at komme til at leve af med tiden. Dén absurde udmelding møder genklang hos Mia Lichtenstein, som ofte møder anorektiske piger i sit daglige virke.

Læs også hos Videnskab.dk: Internettet sladrer: Her er din sex-fantasi

- Det kunne være talt direkte ud af én af dem, at de kun ville leve af luft og lys, selvom det selvfølgelig er langt fra virkeligheden. De her unge pigers strategi i livet er at indtage så lidt som muligt, og de tænker, at 'bare min krop ser ud på en særlig måde, så bliver jeg lykkelig'.

Klinisk lektor og overlæge ved Center for Spiseforstyrrelser på Odense Universitetshospital René K. Støving, bakker op. Selvom en pige som Valeria selv påstår, at hun ikke lider af en spiseforstyrrelse, mener han, at unge pigers besættelse af at komme til at ligne en plastikdukke kan sidestilles med et misbrug.

- Man kan kun komme tæt på at se sådan ud, hvis det styrer rigtig meget af ens liv. Det er en tvangspræget tilværelse, og jeg mener i høj grad, at man kan kalde det et misbrug.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Sex med dyr – ja, hvorfor ikke?

Kvinders nydelse er mere end klitoris