Glæden var lige så overvældende, som overraskelsen var stor, da to bosniske barndomsvenner tilfældigt mødte hinanden på en skole i Vejle.

Da de to venner - Benjamin Korugić og Berin Kršo - mødtes sidste mandag, var det deres første møde i flere år.

Den 18-årige Berin Kršo fra Bosnien har siden august sidste år været udvekslingsstudent i Danmark. Mandag var han i den forbindelse på skolebesøg hos Ungdomscenter Vejle. Efter nogle præsentationer i et af klasselokalerne blev der ringet ud til pause, og her skete der noget uventet.

Da Berin Kršo trådte ud af døren, fik han øjenkontakt med sin barndomsven Benjamin Korugić, som han ikke har set siden Benjamin Korugić for tre år siden flygtede fra Bosnien til Danmark med sine forældre.

Drengene var naboer, da de boede i Bosnien, og de gik på samme folkeskole, hvor frikvartererne blev brugt på fodbold og basket. De var gode venner og brugte det meste af deres tid sammen, indtil de med ét blev skilt fra hinanden.

»Det var helt vildt. Jeg tænkte bare ’Hvad?’, ’Hvordan?’. Jeg var meget overrasket, jeg havde jo på ingen måde forventet at møde ham her,« siger Berin Kršo om det pludselige møde i Vejle og fortsætter:

»Vi genkendte med det samme hinanden. Benjamin begyndte at grine og kramme mig. Jeg kunne slet ikke forstå det.«

Genforeningen med den gamle barndomsven kan på mange måder siges at være tilfældig, det var nemlig også mere eller mindre tilfældigt at Berin Kršo overhovedet endte i Danmark.

Han skrev en ansøgning til AFS Interkultur for at komme på udveksling, hvor han ud fra 24 lande skulle vælge seks af dem og skrive dem i en prioriteret rækkefølge. Men den sidste del havde Berin misforstået og i og med, at Danmark alfabetisk var det første af de lande, han havde udvalgt, blev det hans første prioritet og han endte her.

Hvad Berin Kršo ikke vidste var, at Benjamin Korugić bor i Vejle og til dagligt går i 10. klasse på den skole, som han i mandags skulle besøge.

Han vidste godt, at Benjamin Korugić var rejst til Danmark, men han havde ingen anelse om, hvor han boede, eller om han stadig var her. Benjamin Korugić havde derfor ikke ledt efter ham, siden han kom til Danmark på udveksling i sommer.

Vennerne har planer om at se meget mere til hinanden, så længe Berin Kršo stadig er i Danmark.

»I går (søndag, red.) var der præcis tre måneder til, jeg skal tilbage til Bosnien, så vi må bare nå at se hinanden så meget som muligt inden da,« siger Berin Kršo.