En angrebslysten gråsæl er skudt, efter at den i adskillige uger har spredt skræk omkring Roskilde Fjord

- Den har været truende og direkte angrebet mennesker flere gange. I et tilfælde bed sælen sig fast i armen på en roer i flere minutter, og hun kom ret alvorligt til skade, siger forsker i havpattedyr Anders Galatius fra Aarhus Universitet til bt.dk.

Den unge gråsæl adskilte sig fra sine artsfæller ved at lade mennesker komme helt tæt på, hvorefter den pludselig blev aggressiv. Den normale adfærd for sæler i naturen er, at de typisk vil flygte i vandet, når mennesker nærmer sig.

- Sælen havde en meget usædvanlig adfærd. Man tør jo slet ikke tænke på, hvad der var sket, hvis et lidt for nysgerrigt barn var kommet lidt for tæt på, siger Anders Galatius.

Efter en måned, hvor sælens temperament havde gjort den til lidt af en lokal berømthed, besluttede forskere og Naturstyrelsen i forening, at gråsælen skulle aflives.

Skuddet faldt tirsdag aften ved Sønderby Havn på den vestlige side af Roskilde Fjord, hvor det velnærede grå dyr lå og dasede på stranden.

Herefter blev dyret obduceret i et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Veterinærinstituttet, der i de nærmeste uger skal undersøge, om sælen led af eventuelle sygdomme, der kan forklare den afvigende adfærd.

Det virkede dog umiddelbart usandsynligt, da sælen var velnæret, havde et sundt spæklag og friske fiskerester i maven.

Brugere af hjemmesiden hvaler.dk har fulgt sælen. Her er en af observationerne:

Fam. Mortensen: 17/6 kl. ca. 20:30 havde vi den helt tæt på. Vi var på aftentur i kajakkerne og spottede den i vandet tæt ved land halvvejs til Herslev havn, kort efter at en flok svaner lettede. Den lå og svømmede rundt ca. 20-30m væk fra os og dykkede så. Vi troede det var det, men pludselig dukkede den op af vandet igen ca. 1m fra mig - meget uventet. Med tanke på episoden fra Roskilde søgte vi for en sikkerheds skyld mod land, med den lige i hælene - den blev ved at følge efter os helt ind på ca. 30cm dybde...

Her er en film på Youtube af sælen, der ikke er bange for at nærme sig fotografen