Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Californiske astronomer har netop offentliggjort den planet, de mener kan blive jordens afløser.

Måske er vi tættere end nogensinde på at kunne gøre gamle science fiction drømme til virkelighed og kunne kolonilisere en ny planet.

Planeten Gliese 581 har atmosfære og tyngdekraft som vores egen jord og er det bedste bud på en ny planet, der kan rumme liv.

Astronomer fra University of California i Santa Cruz har netop udråbt Gliese 581, som en mulig afløser for jorden. Det skriver Daily Mail.

På Gliese 581 er der tyngdekraft, så et menneske kan gå på overfladen. Der er koldt, temperaturen er omkring – 12 grader C, men mennesker ville kunne overleve.

Eneste problem er, at planeten ligger 20 lysår væk fra jorden. Hvis man opfandt en raket som kunne rejse med blot en tiendedel af lysets hastighed, ville man kunne tilbagelægge rejsen fra Jorden til Gliese 581 på omtrent 200 år.

Astronomer har længe haft kig på Gliese 581, der er opdaget sammen med fire andre planeter, der alle opfylder betingelserne for at være base for liv. Planeterne, har fået kælenavnet Guldlok-planeter efter eventyret med de tre bjørne, fordi planeterne hverken er for varme eller for kolde, for store eller for små, for tunge eller for lette – de er 'lige tilpas'.

Gliese 581 er den af de fire planeter, som ligner jorden mest. Den har rindende vand, der former oceaner, søer og floder og bjergformationer, der får overfalden til at ligne jordens.

Dr Steven Vogt som står bag studierne fra University of California i Santa Cruz, tror ikke at Gliese 581 er den eneste beboelige planet i atmosfæren.

- Antallet af planeter, der i teorien er beboelige ligger nok omkring 10 til 20 procent. Ganger du det med de hundredvis af milliarder af stjerner i Mælkevejen, er det er et stort antal. Der kunne være et tocifret milliardbeløb af disse systemer i vores galakse, siger han ifølge Daily Mail.

Det tager kun 37 dage for planeten at cirkulere om sin sol, så året på Gliese 581 er kort og de fire årstider kan kun vare en lille uge. Den ene side af planeten ligger badet i sol, mens den anden halvdel befinder sig I evigt mørke. Ifølge forskerne ville det bedste sted for mennesker at slå sig ned være i det grå bælte midt på planeten, hvor lys og mørke mødes.