Kender du det der, når man møder ind på arbejdet mandag morgen, så er du helt færdig. Hovedet og kroppen vil bare ikke. Og der er ekstremt langt til fredag. Det er der nok mange, der gør. Men hvorfor er det præcis, at mandag er så hård? Det har BT spurgt en ekspert om.

’Mandag er som den person, der dukkede op til din fest uinviteret …’. ’Se det på den lyse side … Mandage sker kun én gang om ugen’. ’Den korteste gyser: Mandag’. ’Hvis mandage var sko, ville de være crocs’. ’Gud gav os mandag for at straffe os for, hvad vi gjorde i weekenden’. ’Hvis mandag havde et ansigt, ville jeg slå det’. ’Keep calm and hate Mondays’. Alle disse eksempler er blot et lille udsnit af de mange måder, som mandag bliver hadet på internettet.

Men hvorfor er det præcis, at mandag bare er en rigtig kedelig dag for så mange? Det forklarer psykolog Jacob Mosgaard.

»Mennesket er ikke et væsen, som kan klare hurtige omskiftninger. Sådan er vi bare ikke bygget. Og weekendliv er et helt andet liv end hverdags- og mandagsliv. Vi har brug for tid til at tilpasse os. Og det er svært at gøre rigtig hurtigt – specielt for de mange lønmodtagere, som ser weekenden som et åndehul fra hverdagen«, siger Jacob Mosgaard.

Han mener derfor, at det er vigtigt at give kroppen tid til at vænne sig til den ’nye’ situation, som mandag er i forhold til en festlig eller afslappet weekend. Hvor man muligvis også har sovet længe.

»Mandag morgen klokken 8 er rigtig svær. Ikke kun for hovedet, men også for kroppen. Derfor kan det være en god idé at begynde mandagen lidt stille og roligt. Måske med en kop kaffe med kollegaerne. Så kan man finde lidt stabilitet og på den måde få en bedre mandag«, forklarer Jacob Mosgaard.

Han har et generelt råd til arbejdsgivere, hvis de oplever, at medarbejderne har svært ved at komme ud af starthullerne mandag morgen.

»Det kan være fornuftigt af ledere, at de anerkender, at mandag kan være en hård dag for deres medarbejdere. Så kan de nemlig tage hensyn og ikke give medarbejderne for tunge arbejdsopgaver mandag morgen. De kan måske også sørge for, at der er kaffe og morgenbrød, så dagen begynder lidt hyggeligt og omstillingen ikke er så hård fra weekenden, som adskiller sig markant fra mandag«, uddyber Jacob Mosgaard.

Han fortæller samtidig, at det langt fra er alle, der ikke bryder som om mandag. Ugens første dag er typisk hårdest for lønmodtagere med et stort arbejdspres. Mens folk der elsker deres arbejde, ofte selvstændige ildsjæle, sjældnere har en hård mandag. Og som han siger:

»Hvis mandag er alt for hård, så kan det også være et tegn på noget endnu større. Måske at man egentlig ikke er glad for sit job. Og så er det måske en god idé at se sig om efter et nyt«.