Vi er i mange tilfælde i stand til at vurdere, hvad andre mennesker føler ud fra deres ansigtskulør, viser nyt studie.

Der er måske mere sandhed i udtrykket at være »grøn i hovedet af misundelse«, end man tror.

En ny undersøgelse viser i hvert fald, at vi kan afkode, hvad andre mennesker føler, ved hjælp af små ændringer i ansigtskuløren.

Det skriver The Ohio State University i en pressemeddelelse, ifølge Videnskab.dk, der også bringer billeder af de ændrede ansigtsfarver.

Deltagerne i undersøgelsen var i stand til at identificere, hvad andre mennesker følte, i op mod 75 procent af tilfældene – kun ved at se på små forandringer i ansigtskuløren omkring næsen, øjenbrynene, kinderne og hagen.

Forskerne har i ansigtskuløren identificeret mønstre, der er særlige for hver af de følelser, de har undersøgt.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor får man hovedpine?

De regner med, at mønstrene skyldes små forandringer i blodgennemstrømningen eller blodsammensætningen, som udløses af centralnervesystemet.

På den måde kan undersøgelsen for første gang dokumentere en forbindelse mellem centralnervesystemet og følelsesmæssige udtryk i ansigtet.

»Vi opfatter ikke bare disse forandringer i ansigtskuløren, vi bruger dem til korrekt at identificere, hvad andre mennesker føler, uanset om vi er bevidste om det eller ej,« siger professor Aleix Martinez, der er el- og computeringeniør ved Ohio State University.

Læs også på Videnskab.dk: Må man koge vand to gange?

Forskerne er ved at udvikle en patenteret computeralgoritme, som kan genkende følelser ud fra ansigtsfarve med op mod 90 procents korrekthed.

De håber, at algoritmen vil gøre det muligt for kunstig intelligens at genkende og efterligne menneskelige følelser.

Martinez og hans kollegaer har tidligere identificeret hidtil ukendte ansigtsudtryk, som skabes ved hjælp af særlige mønstre i muskelbevægelser - blandt andet det såkaldte 'not face', som Videnskab.dk skrev om i 2016.

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Læs mere på Videnskab.dk:

Har du et ansigt, som kvinderne kan lide?

Her er de bedste råd mod dårlig ånde