Kan det virkelig passe, at du har skiftet stjernetegn? Ja - og nej. Der er skabt tvivl om, at vi rent faktisk er født i det stjernetegn, vi tror.

Astronom Parke Kunkle skabte en verdensomspændende furore, da han fredag udtalte til den amerikanske tv-kanal NBC, at der eksisterer et trettende stjernetegn. Et tegn som flytter fuldstændig rundt på hvilke datoer, der hører til de forskellige stjernetegn.

F.eks. betyder det trettende stjernetegn, at mange løver pludselig faktisk er krebs.

Men hans påstand om det trettende stjernetegn, Slangeholderen, er forkert. Sådan da. Det hele kommer an på, om man ser på det med en astronoms øjne eller en astrologs øjne.- Det er simpelthen noget snak og noget vrøvl. Det er helt forkert. Slangeholderen har intet med astrologi at gøre. Det er et stjernebillede og ikke et stjernetegn, siger astrologen Finn Wandahl.

På himlen er der 88 stjernebilleder i alt. I løbet af et år passerer solen kun igennem 13 af dem – nemlig stjernebillederne der hører til de 12 stjernetegn og så Slangeholderen. Alle stjernetegn og deres datoinddeling er i sin tid udvalgt efter, hvornår solen passerer deres stjernebillede på året.

På det tidspunkt blev der ikke taget højde for Slangeholderen. Der blev heller ikke taget højde for, at jordens placering i forhold til solen langsomt ændrer sig. Derfor vil det tidspunkt på året, hvor solen passerer de forskellige stjernebilleder også ændre sig med årene.

Altså passer de fastsatte datoer for de forskellige stjernetegn ikke med stjernernes reelle placering længere.

- Man har inddelt året i 12 lige store dele. Og det er vores stjernetegn. Hvert 72. år har hele billedet forskudt sig med én grad. Men vi er blevet enige om, at vi ikke løbende forskyder stjernetegnene i forhold til stjernebillederne. Det ville blive noget rod, siger Karl Aage Jensen, der er leder af Astrologihuset.

Så er du født som fisk, er du stadig fisk. Også selvom det stjernebillede du blev født under ikke passer hertil.

- Vi er ligeglade med, hvad astronomerne siger. Det har intet med astrologi at gøre. Det vigtige er, at astrologi stadig virker. Også selvom vi ikke forskyder datoerne. Vi kan se, at det stadig passer til menneskers forhold, siger Karl Aage Jensen.

Astrofysiker, Kristian Pedersen, fra Niels Bohr Instituttet uddyber problematikken:

- Hvis du blev født om 13.000 år, vil dit reelle stjernetegn være forskudt med seks måneder i forhold til astrologernes datoer. Bliver du født som vædder, ville du altså reelt set være født, når solen passerer vægten, siger han.

- Det er et af de problemer, som astrologerne har. Astrologi er rent menneskeskabt, og det har intet med videnskab at gøre, siger han.

Det er lederen af Astrologihuset, Karl Aage Jensen, sådan set enig i.

-Vi er ligeglade med hvad astronomerne siger. De kigger på stjerner´og planeter som fysiske ting. Vi ser på, hvad de har af betydning for mennesket. Og vi kan se, at den måde vi bruger stjernerne og planeterne på giver mening – det virker simpelthen, siger han.

Så selvom solen passerer 13 stjernebilleder og ikke kun 12, og selvom stjernebilledernes placering på himlen ændrer sig, har det ingen betydning for astrologien. Kun astronomien.

Hvilket stjernetegn er du født i? Det kommer an på, om du ser på det med en astronom eller astrologs briller - se de nye tegn i faktaboksen til højre.

HVEM HOLDER DU MED? ASTROLOGERNE ELLER ASTRONOMERNE? KOM MED DIT BUD HER.