Disse 63 år gamle udgaver af Anders And & Co. var sat til 12.500, men da auktionarius' hammer lød, havde de sneget sig op på 150.000 kroner.
Disse 63 år gamle udgaver af Anders And & Co. var sat til 12.500, men da auktionarius' hammer lød, havde de sneget sig op på 150.000 kroner.
Gnieren Joakim von And havde tabt næbbet af chok, hvis han havde overværet auktionen hos Samlerbørsen i København lørdag. Da auktionarius' hammer lød, havde 18 udgaver af Anders And & Co. sneget sig op på en pris på 150.000 kroner. Forinden var de vurderet til 12.500.

- Det er simpelthen de flotteste eksemplarer, jeg nogensinde har set igennem de snart 30 år, jeg har samlet og investeret i tegneserier, fortæller køberen - en dansk storsamler af især Disney-tegneserier - som ønsker at være anonym.

Da han første gang så bladene en uge før auktionen, troede den entusiastiske samler næsten ikke sine egne øjne.

- Skinnende hængsler, skarpe hjørner, flade lige kanter og ekstremt farvefriske. Kort sagt helt ulæste tegneserier, som dog udkom for over 60 år siden, fortæller den lykkelige køber om de 63 år gamle hæfter.

Derfor var han heller ikke ked af at punge ud, selvom bladene langsomt sneg sig langt op over de 12.500, som de var sat til.

- De bedste køb, som jeg har foretaget, har oftest været de dyreste og er da heller aldrig nogen, som jeg senere har fortrudt, fortæller køberen, der fornemmede, at der gik et sug gennem de tilstedeværende i salen, da de 18 eksemplarer af de allerførste danske Anders And & Co. konstant blev budt højere og højere op, indtil de til sidst ramte svimlende 150.000 kroner.

Bladene havde oprindeligt tilhørt en ældre dame, som havde købt dem fra maj måned i 1949 og derefter gemt dem langt væk fra 'små snavsede barnefingre'. Desuden var der tale om en såkaldt 'Pedigree-samling', hvilket betyder, at alle 18 blade blev købt samlet af den samme køber og altså ikke er samlet sammen fra forskellige steder.

Det er dog ikke fordi, den engagerede køber måtte finde den store pengepung frem, fordi han bare havde ventet på at få lov at læse de første striber fra Andeby. De værdifulde blade skal nemlig ikke læses i, men er allerede blevet lagt i bankboks, hvor de får lov at ligge af investeringsmæssige årsager.

De 150.000 kroner er dog peanuts i den globale tegneserie-verden. Sidste år blev Spidermans debut i 'Amazing Fantasy' nummer 15 fra 1962 solgt for seks millioner danske kroner i USA.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.