Da Brett Archiblad faldt over bord midt om natten på det indiske ocean, var han sikker på, at det ville blive hans død. I mere end 28 timer lå han alene i havet og prøvede at holde sig selv i live, mens hajer svømmede forbi ham, og måger angreb ham i forsøget på at få fat i hans øjne.

Det skriver BBC.

»Jeg lå og kiggede på lysene fra båden, der forsvandt i horisonten. Jeg skreg. Jeg skreg med alt, jeg havde i mig, men jeg indså hurtigt, at de aldrig ville høre mig,« fortæller Brett Archibald til mediet.

Den 50-årige sydafrikaner var på surfferie med ni venner, da ulykken indtraf. På en 10 timer lang bådtur, blev han ramt af madforgiftning og gik derfor ud på dækket for at kaste op ud over rælingen. Han blev dog svimmel og besvimede og vågnede først, da han ramte vandet.

Selvom båden på det tidspunkt allerede var 10-15 meter foran ham, svømmede Brett Archibald så hurtigt, han kunne, i et forsøg på at indhente båden, men indså, at det var en umulig opgave. Det blev starten på 28 timer i det Indiske Ocean.

I et forsøg på at ignorere de ubærlige kramper, som han fik i sine lemmer ved at svømme og plaske rundt for at holde sig oven vande, gennemgik den 50-årige sydafrikaner titlerne på alle bøger og cder i hams samling. Da det ikke længere virkede, begyndte han at synge for sig selv.

På et tidspunkt faldt han kortvarigt i søvn, men blev vækket af måger.

»Noget smækkede mig bag på hovedet. Jeg løftede mit hoved for at se, hvad det var og ud af det blå, kom de her fugle bombaderende ind i hovedet på mig,« siger Brett Archibald.

Mågerne hakkede løs på hans ansigt i en sådan grad, at blod begyndte at fosse ud fra hans næse. Når han ser tilbage på det nu, er den 50-årige sydafrikaner sikker på, at mågerne forsøgte at plukke hans øjenæbler ud.

De to aggressive måger, var ikke de eneste dyr, Brett Archibald stiftede bekendtskab i løbet af de 28 timer, han befandt sig i havet. Efter det han selv estimere som 15 timer til havs, fik han besøg af en stor haj, som han var overbevist om, ville spise ham. Han var afklaret med, at han skulle dø, da han bemærkede, at det var en sorttippet revhaj, som sjældent angriber mennesker.

Yderligere 13 timer skulle der gå, inden Brett Archibald blev fundet godt 20 kilometer fra stedet, hvor han faldt over bord dagen forinden.

Da han ikke dukkede op til morgenmaden, kontaktede hans kammerater den indonesiske kystvagt, som igangsatte en stor eftersøgning.

Han blev fundet af et australsk ægtepar, der sejlede i området og havde besluttet sig for at hjælpe med at finde den 50-årige sydafrikaner. Det var et mirakel, at han var i live. Han rystede og var i ulidelig smerte - hans øjne var hævede, næsten alt blod var løbet fra hans fødder, læber og hænder, og han havde tabt sig næsten 6 kilo på de 28 timer i vandet.

Sådan så Bretts hænder ud efter 28 timer i vandet.
Sådan så Bretts hænder ud efter 28 timer i vandet. Foto: Privatfoto
Vis mere

I dag er det fire år siden, Brett Archibald var ude for den livsændrende oplevelse, der for langt de fleste ville være lig med den sikre død. Han ryster stadig, hver gang han er ved vandet, men det på trods elsker han stadig at surfe.

Brett Archibald har skrevet en bog ved navn 'Alone: Lost Overboard in the Indian Ocean' om oplevelsen.

Sådan så Bretts hænder ud efter 28 timer i vandet.
Sådan så Bretts hænder ud efter 28 timer i vandet. Foto: Privatfoto
Vis mere