Mange tror, at Jorden går under i år, men både astrologer og videnskabsfolk afviser dommedagsprofetier fra forfattere, Hollywood og mayaernes kalender

I december 2012 vil jeg være i sikkerhed i en ark af beton i de højeste bjergtoppe i de spanske Sierra Nevada-bjerge sammen med 150 andre overlevende. Vi vil overleve katastrofen - i modsætning til resten af verdens befolkning.

Det er den 56-årige belgiske forfatter og astronom Patrick Geryl fra Antwerpen, der står bag dommedagsprofetien, som Hollywood i 2009 filmatiserede i den skrækindjagende katastrofe-film ’2012’ med blandt andre danske Zlatko Buric på rollelisten. Her udryddes det meste af Jordens befolkning af en række katastrofale jordskælv i 2012.

Ifølge Geryl og hans disciple går verden under 21. december 2012. Det mener de på baggrund af bl.a. forudsigelser fra maya-indianerne, som regerede i Mellemamerika for 1.000 år siden.

Maya-indianernes enestående kalender, der dækker ca. 5125 år, slutter 21. december 2012 i vores tidsregning.

Nostradamus

Også den prisvindende amerikanske professor og forfatter Lawrence E. Joseph forudsiger i to bøger, ’Apocalypse 2012’ (Dommedag 2012) og ’Aftermath’ (Efterspil), Jordens undergang i 2012 og fortæller folk, hvordan de overlever katastrofen.

Også den kendte franske 1500-tals astronom og profet Nostradamus forudser voldsomme begivenheder med krige og naturkatastrofer i perioden 2010-2015.

Men både blandt danske videnskabsfolk og andre eksperter er der stor skepsis over for dommedagsprofetierne for det kommende år.

LÆS OGSÅ: 

USA/

- Mange mener, at der i 2012 vil ske store og radikale ændringer, både lokalt og globalt. Og især datoen 21. december står prentet ind i manges sind. Men lad mig slå fast med det samme, at det ikke bliver et år, hvor Jorden går under! Jeg har da personligt tænkt mig, at mit arbejde også fortsætter den 22. december, siger astrolog Lejla Lindholm Christensen.

Solens poler bytter plads

Astrofysiker ved Københavns Universitet Anja Andersen er heller ikke blandt dem, der frygter Jordens undergang 21. december 2012 - men hun peger dog på en skelsættende begivenhed, enten i 2012 eller 2013.

LÆS OGSÅ: 

- Solens poler, Syd- og Nordpolen, bytter plads. Vi ved ikke præcis hvornår, siger Anja Andersen.

Der vil være voldsomme solstorme og nordlys som varsel, inden det sker, og stormene vil kunne forstyrre eletronisk kommunikation på Jorden og på satellitter. Solens to poler byttede senest plads i 2001, og dengang mærkede vi ifølge Institut for Rumforskning og Teknologi på DTU ikke nogen effekt på Jorden af pol-ombytningen, som videnskabsfolkene kalder det.

På Danmarks Meteorologiske Instiut (DMI) vil vagthavende meteorolog Michael Christiansen slet ikke kigge så langt ud i fremtiden.

- Men jeg kan sige, at de første 20 dage af januar ser ud til at være meget milde temperaturmæssigt med en del nedbør. Som meteorologer kan vi kun forudsige et døgn frem i tiden med sikkerhed, siger han.

Enden på en tidsregning

Ifølge eksperter mente maya-indianerne heller ikke, at Jorden ville gå under i 2012 - det er kun en tidsregning, der slutter, for at en anden kan begynde, påpeger William Saturno, ekspert i maya-arkæologi ved universitetet i Boston overfor National Geographic.

LÆS OGSÅ: 

Planeter

  

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.