Den 20-årige nordmand Nano fra Oslo, er overbevist om, hun er en kat, som er født i en menneskekrop.
Den 20-årige nordmand Nano fra Oslo, er overbevist om, hun er en kat, som er født i en menneskekrop.

Efter 20-årige Nano fra Oslo i Norge stod frem i et program på kanalen NRK er en række kritikere stået frem. Men Nano holder fast i sin vilde påstand. Hun er ifølge hende selv en kat født i et menneskes krop grundet en genfejl.

Det bizarre klip af den unge norske kvinde, der hævder, at hun er en kat i et menneskes krop, får kritik af Gunnar Bodahl-Johansen, som er ekspert i presseetik.

kattekvinde

»Både mennesket og 'katten' i indslaget burde blive beskyttet mod sig selv. NRK har lavet det på en måde, hvor man åbenbart morer sig over mennesket, og det er ikke ansvarligt af NRK,« siger han blandt andet til Dagbladet.

Se klippet i bunden af artiklen.

Gunnar Bodahl-Johansen mener også, at det er særligt kritisabelt, da NRK er et licensfinansieret medie.

»NRK har altid et specielt ansvar. Vi betaler NRK for netop at levere journalstik af høj kvalitet.«

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, mener, at det burde være klart i indslaget, om hvorvidt mediet havde været i kontakt med eksperter, der kunne sandsynliggøre Nanos påstand eller give en anden forklaring på hendes tilstand.

Kritikken tager redaktionschef Bjørn Tore Grøtte til sig. Han fortæller, at man burde have været bedre til at perspektivere sagen. Der ifølge ham for mange løse ender i sagen.

Men han fortæller dog også, at Nano selv er tilfreds med indslaget.

Hovedpersonen tager ikke kritikken særligt tungt, og hun mener heller ikke, at en ekspertkilde til historien ville ændre så meget. Og hun står fast ved, at hun er en kat.

»Jeg er en kat i en menneskekrop. På mange måder er jeg halvt kat og halvt menneske. At folk mener, at jeg burde blive beskyttet mod mig selv, bryder jeg mig ikke om. Det vigtigste er, hvordan jeg selv føler, hvem jeg er,« siger Nano.

Ingen ved, hvad hun fejler.
Hverken Nano eller professionelle inden for lægeverden ved, hvad det er, hun 'fejler'. Den psykolog, som Nano har set, er dog kommet frem til, at der muligvis er sket en påvirkning under sin fødslen, eller at det har haft noget at gøre med, at hun har måttet klare sig selv, siden hun var meget ung.

En tredje mulig forklaring kan være, at hun har klinisk lykantropi, der er en sindslidelse, der gør, at personer tror, de kan ændre form til dyr eller er ikke-menneskelige væsener.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.