Kan man virklige se Den Kinesiske Mur fra Rummet? Var den franske kejser Napoleon en undermåler?  Og kan det virkelig passe, at guldfisk har en hukommelse på sølle tre sekunder?

En lang række populære 'fun facts' fra dagligdagen er rent faktisk bare ældgamle myter, og har intet hold i virkeligheden. Derfor har den britiske journalist og forfatter David McCandless lavet listen Common Mythconceptions med 52 populære, men også usande myter.

Herunder har vi samlet de 10 bedste usandheder fra den lange liste

1. Den Kinesiske Mur kan ses fra rummet

Den Kinesiske Mur.
Den Kinesiske Mur.
Vis mere

En af de mest populære myter gennem nyere tid er den om, at Den Kinesiske Mur er det eneste menneskeskabte objekt, som er synligt helt ude fra det ydre rum. Og selvom denne myte flere gange er blevet afvist, blandt andet af selveste NASA, så bliver det altså endnu en gang slået fast med syvtommersøm. Den Kinesiske Mur kan IKKE ses fra rummet.

2. Napoleon var meget lav

Den franske kejser var på ingen måde en høj mand. Men med en angivelig højde på 168 centimeter, kunne Napoleon Bonaparte faktisk prale af, at være ligeså høj som den gennemsnitlige franskmand var dengang.

3. Tyre hader farven rød

Der er faktisk ikke en særlig grund til, at tyrefægtere altid vifter med et rødt klæde, når de vil ophidse deres modstandere. Tyre er nemlig farveblinde, og de reagerer udelukkende på klædets bevægelser, som de opfatter som en form for trussel.

4. Væk aldrig en person, som går i søvne

Myten om at det kan være decideret farligt at vække en søvngænger, har intet på sig i virkeligheden. Der er dog risiko for, at folk bliver ganske forvirrerede, hvis de bliver vækket mens de går i søvne. Men faktisk er der langt større fare for, at søvngængere kommer galt af sted, hvis man lader dem slentre søvnige rundt.

5. Vikingerne havde horn på deres hjelme

Det har diverse historikere dog aldrig kunne finde noget bevis for. Istedet var det en tysk kostume-designer, som, i forbindelse med opsætningen af en Wagner-opera i slutningen af 1800-tallet, fik ideen om at give vikingerne horn i hjelmene.

6. Guldfisk har en hukommelse på tre sekunder

De populære akvariefisk er slet ikke så glemsomme, som denne myter ellers foreskriver. Faktisk spænder deres hukommelse over hele tre måneder.

7. Olie forhindrer pasta i at klistre sammen

Det kommer næppe bag på ret mange kokke eller italienske husmødre, men for alle os andre, der er knapt så skarpe til at svinge med gryderne i køkkenet, er det alligevel et mindre chok. Olien forhindrer nemlig ikke pastaen i at klistre, til gengæld forhindrer den vandet i at skumme og koge over.

8. Mennesker har fem sanser

De fleste af os kan både lugte, se, føle, høre og smage. Så langt så godt, men vi har faktisk helt op mod 20 forskellige sanser, blandt andre balance, bevægelse, sult osv.

9. Flagermus er blinde

De flyvende mus kan rent faktisk se, men de benytter sig også af ekko til at navigere rundt i nattens mulm og mørke.

10. Fem sekunders-reglen

Det handler ikke om, hvor længe den tabte mad får lov at ligge på køkkengulvet, men om hvor bakteriefyldt køkkengulvet er. Så taber man det sidste stykke kage på gulvet, så må man bare håbe på, at det ikke er alt for længe siden, at støvsugeren sidst blev taget i brug.