Hvor sankthansaften førhen bestod af bål og snobrød med familien, består den i dag af fest med vennerne. Men vi holder fast i bålet, talerne og Midsommervisen, ligesom vi holder fast i juletræet i julen, fastslår historiker.

DJen står bag pulten, og folk klædt i farverige kostumer danser og fester, mens de på bagbordssiden nyder synet af de mange bål inde på land, som de passerer.

Sådan kommer 220 unge mennesker i korte træk til at fejre sankthansaften lørdag, når Coma Club Cruise lægger fra land i Nyhavn og i fem timer sejler op langs nordkysten.

- Vi har stor respekt for traditioner, men prøver samtidig at vende det hele lidt på hovedet, fortæller en af fyrene bag den københavnske festorganisation Coma Club, Christian Dalholt.

Selvom det bliver et uhøjtideligt arrangement, understreger han, at Coma Club og de 220 gæster stadigvæk gerne vil være en del af sankthans, ligesom resten af Danmark.

- Vi har allieret os med en fyrmester, som vil lave et fyrværkerishow for os et sted på ruten, og så skal vi selvfølgelig også synge Midsommervisen, da det er rigtig hyggeligt og meget dansk, og i det hele taget hører sig til, siger han.

Netop arrangementer som dette ser man flere af for hvert år, der går, fastslår traditionsforsker og leder af Dansk Folkemindesamling Else Marie Kofod.

Hun tilføjer, at ændringen i udviklingen af sankthans for alvor tog fart op gennem 1980erne og 90erne, hvor folk begyndte at få flere penge mellem hænderne.

- Det blev mere og mere sådan en aften, hvor man klæder sig pænt på, mødes med vennerne og drikker noget champagne. Det passer meget godt i tråd med, at vennerne i stigende grad fra 70erne og frem har fået en større betydning i forbindelse med anledninger og markeringer, og hvor familien samtidig har tabt lidt terræn, fortæller hun.

Og når man har nogle fællesskaber, hvor man hører til, har man brug for nogle anledninger til at markere det, forklarer hun.

- Og det er netop det, sankthans bruges til, og derfor er den også blevet tydeligere. Man fejrer sankhansaften i langt højere grad end tidligere. Før tændte man et bål og lavede nogle snobrød, i dag hyrer man en DJ og holder en fest, siger hun og påpeger, at vi dog holder fast i bålet, talerne og Midsommervisen:

- Det er ligesom, at vi holder fast i juletræet i julen. Det kan ikke undværes.

Mens 220 unge mennesker sejler ud fra Nyhavn, fejrer et sted mellem 4.000 og 5.000 mennesker aftenen på mere traditionel vis i Geografisk Have i Kolding.

Her er familien i fokus, fortæller haveinspektør Astrid Jørgensen. Derfor har man blandt andet både et bål for børnene og et for de voksne - således kan de helt små også nå at være med.

- Sankthans er vores allesammens aften, og derfor er den lagt meget an på familien, fortæller hun om det mere end 20 år gamle arrangement i haven, som i år også tæller hoppeborge, gymnastikopvisning, båltale og et band.

Historisk set startede sankthans på landet, hvor man om aftenen tændte bål for at holde det onde væk. Som mange fejlagtigt tror, har traditionen intet med hekseafbrænding at gøre, da de halmdukker, man efterhånden begyndte at sætte på bålene, først kom til langt senere.