Jørn Utzon får sin sidste vilje opfyldt. Den verdensberømte danske arkitekt, der døde i lørdags, 90 år gammel, skal begraves hjemme i Hellebæk i Nordsjælland, hvor han kommer fra og boede store dele af sit liv.

- Far skal begraves fra Hellebæk Kirke på lørdag klokken 12. En anden mulighed var Bagsværd Kirke, som han har tegnet, men det var hans ønske at blive begravet i familiegravstedet på kirkegården i Hellebæk, siger Jørn Utzons søn, Kim Utzon, til B.T.

I familiegravstedet er Utzons forældre og hans storebror også stedt til hvile.

- Det er i princippet en åben begravelse, hvor alle er velkomne. Men kirken er ikke særlig stor, så der er nok mange, der får kolde tæer, siger Kim Utzon.

Jørn Utzon er født i København, men familien flyttede til Aalborg, da Jørn Utzon var spæd. Det var da familien flyttede til Helsingør i 1937, den 18-årige Utzon faldt for Nordsjælland, og i 1952 byggede han familiens drømmehus i skoven i Hellebæk. Et hus, som resten af livet var hans base.

- Det er mit laboratorium, sagde Utzon om huset, hvor hans tegnestue også lå. Det var her, han i 1959 begyndte arbejdet på operahuset i Sydney, som på godt og ondt blev hans livsværk.

Læge forbød flere kampe
I de sidste år af sit liv boede Jørn Utzon i Hellebo Park i Helsingør – ikke langt fra Hellebæk.

B.T. talte i 2004 kort med Utzon, der dengang var bedrøvet over, at Lægernes og Juristernes Pensionskasse ville ombygge Hellebo Park, som han selv havde været med til at tegne.

- Min læge har forbudt mig at tage flere kampe. Han siger, at kuren mod nerver og ophidselse kan sammenlignes med en kur mod sukkersyge: Man får anvist en livsstil, og så holder man den.

Min kone har netop været på hospitalet igen. Nej, jeg må bede andre respektere, at jeg ikke mere har kræfter til kamp, sagde Jørn Utzon dengang.