Det er ikke kun herhjemme, at amatørkokke-programmet 'Masterchef' er populært. Programmet, der i 1990 første gang blev sendt på BBC, vises i dag i ikke mindre end 25 lande – også Tyrkiet.

Her har den danske kok, Umut Sakarya, der selv har tyrkiske aner, netop været med som gæstedommer.

»Det var klart en af det fedeste dage i mit liv,« skriver den 33-årige kok selv på Instagram, om dagen, hvor han skulle lære tyrkiske madører at lave mad, præcis som danskerne kan lide det.

Det vil sige ikke den slags mad, han selv lavede, da han drev restauranterne Guldkroen og Guldgrillen i København. Her havde han fuld fokus på traditionel dansk mad, med flæskesteg, kartofler og sovs – masser af sovs.

På Guldkroen i København serverede Umut Sakarya helst flæskesteg og kartofler.
På Guldkroen i København serverede Umut Sakarya helst flæskesteg og kartofler. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Men i januar i år solgte kokken sin andel i de to restauranter. Siden har han koncentreret sig om sin egen YouTube-kanal, hvor han laver madlavningsvideoer, desuden driver han en online kokkeskole.

Den ret, han havde taget med til de håbefulde tyrkiske amatørkokke, var mere en ret, som kunne serveres på enhver restaurant med hang til det nynordiske køkken.

Råvarerne, som de tyrkiske Masterchef kokke blev præsenteret for, var smør, ost, torsk, kartofler – og selvfølgelig rugbrød.

Det forlyder ikke, hvad deltagerne sagde til den kombination, men med Umut Sakarya som forbillede og smagsdommer skulle deltagerne lave:

‘Smørpocheret fisk med vesterhavsost, sauce på blåmuslinger og kærnemælk skilt med vildt brøndkarseolie, variationer af kål, smørkogte kartofler, ristet rugbrødscrumble med bakskud og verdens bedste kaviar.«