Det er den positive udvikling i Etiopien, som Ulla Tørnæs (V) og kronprinsesse Mary skal følge under besøget.

Tirsdag og onsdag er udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) og kronprinsesse Mary på besøg i det afrikanske land Etiopien.

Under turen er der fokus på FN's verdensmål om ligestilling mellem kønnene samt kvinder og pigers rettigheder og muligheder.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

- Etiopien er et land i forandring. Den nye etiopiske regering, som har knap et år på bagen, har lanceret en ambitiøs reformdagsorden, der blandt andet betyder et stærkere fokus på piger og kvinders ligestilling, siger Ulla Tørnæs.

- Det passer som fod i hose til en af de vigtigste prioriteter i dansk udviklingspolitik - nemlig piger og kvinders rettigheder.

Landets premierminister, Abiy Ahmed, har sat et nyt ministerhold med lige dele kvinder og mænd samt udnævnt en kvindelig præsident.

Udviklingsministeren kaldet det "unikt for et afrikansk land" og håber i løbet af besøget at få indblik i reformdagsordenen, samt hvor forankret den er i landet.

Tirsdag besøgte ministeren og kronprinsessen blandt andet et hospital i landets hovedstad, Addis Abeba. Hospitalet arbejder med at sikre, at kvinderne har adgang til og lærer om prævention.

Og at kvinderne får lægehjælp i forbindelse med graviditet og fødsel.

- Det er vigtige samfundsydelser, som samtidig er en forudsætning for, at vi får styr på befolkningstilvæksten. Adgang til prævention er en forudsætning for, at kvinderne selv bestemmer, hvor mange børn de sætter i verden.

- Det giver dem også muligheden for at kunne bidrage til deres samfund, siger Ulla Tørnæs.

Etiopien er hjemsted for verdens største fordrivelseskrise med 2,9 millioner internt fordrevne på grund af blandt andet etniske spændinger i landet.

Derudover har tørke samt etniske og politiske konflikter gjort Etiopien til værtsland for omkring 920.000 flygtninge fra andre lande i regionen.

Onsdag skal Ulla Tørnæs og kronprinsesse Mary nordpå i landet og besøge områder, der har modtaget flygtninge fra Eritrea.

- Vi skal se på, hvordan dansk udviklingsbistand er med til at understøtte værtssamfundet, så samfundet kan huse det store antal flygtninge, siger udviklingsministeren.

/ritzau/