Sofie Linde fik i den grad sat MeToo på dagsordenen herhjemme, da hun bramfrit talte om seksuelle krænkelser og manglende ligeløn under sin værtsrolle til Zulu Comedy Galla.

Nu belønnes den 31-årige tv-vært atter en gang for sin brutale ærlighed på scenen til prisuddelingen for danske komikere i september sidste år.

Hun har blandt andet tidligere vundet prisen for Årets Danske Tale 2020 for præstationen, og nu vinder hun også KOMprisen 2020, der uddeles af Dansk Journalistforbund og KommunikationsForum.

»Prisen går til Sofie Linde for hendes hovedrolle i at bringe #Metoo-debatten til Danmark. En debat som ikke tidligere havde fået fat, fik for alvor liv, da Sofie Linde brugte sin taletid til at sætte en vigtig dagsorden - against all odds,« lød det i juryens begrundelse.

Sofie Linde på scenen ZULU Comedy Galla 2020.
Sofie Linde på scenen ZULU Comedy Galla 2020. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

Prisen blev uddelt på den årlige KOM-konference, der i dag torsdag blev afholdt på københavnske The Plant.

»Det lykkedes at gøre det personlige fælles og det private politisk. Præmissen og den etiske fordring var at fortælle og formidle for at gøre uret til ret,« begrundede juryen videre.

Sofie Linde var ikke til stede til konferencen, men havde sendt en video, hvor hun takkede mange gange for prisen.

»Den betyder rigtigt, rigtigt meget, og den vil få et helt særligt sted i mit hjem,« lød det fra tv-værten.

»Det er ikke uden skrammer, at man kaster sig ud i den debat. Jeg står kun her i dag, fordi jeg står på skuldrene af en masse seje og modige kvinder, som bakkede mig op. Dem vil jeg til evig tid være utroligt taknemmelige for – både på mine egne, men også mine døtres vegne,« takkede Sofie Linde.

Sammen med ægtemanden Joakim Ingversen har hun døtrene Trine på tre år og tre måneder gamle Søs, som hun var gravid med, da hun holdt sin prisbelønnede tale i Operaen til Comedy Galla.

Og særligt døtrene understregede vigtigheden i at tale højt om kvinders ulige rettigheder for Sofie Linde.

»Jeg var den anden kvindelige vært nogensinde på den scene, og dén statistik var lysende oplagt at tappe ned i. Ja, og så lå der jo også en lille tissekone in spe og plaskede rundt i maven på mig, som jeg også følte – og stadig føler – et uendeligt stort ansvar overfor,« fortalte Sofie Linde i sin takketale for Årets Tale.

I onsdags vandt Sofie Linde ligeledes The Womenomics Impact Award 2021, der bliver tildelt stærke kvindelige rollemodeller, der har brugt deres stemme til at inspirere og engagere andre.

Sofie Linde annoncerede i sin prisbelønnede tale fra Zulu Comedy Galla, at hun var gravid med datteren Søs.

Herfra fortalte hun om, hvordan hun altid er blevet lavere betalt end sine mandlige kollegaer med begrundelsen om mulig barsel, og ikke mindst delte hun sin egen MeToo-fortælling om en »stor tv-kanon«, der truede med at ødelægge hendes karriere, hvis ikke hun ville give ham et blowjob til hendes første julefrokost på DR.

»Vi kan sagtens lege, at der ikke er forskel på mænd og kvinder i Danmark. Den leg kan vi sagtens lege. Det er bare ikke rigtigt,« slog hun fast i talen.

Hendes opsang startede en revolution i køns- og sexisme-debatten herhjemme og gav anledning til ransagelser i flere brancher, hvor tidligere sager om seksuelle krænkelser nåede op til overfladen.