Skuespilleren har aldrig tvivlet på, at gennembruddet nok skulle komme, men noget har vægtet mere.

Han var syv år gammel, da han første gang lænede sig frem i teatrets mørke for at komme lidt tættere på det, der foregik på scenen.

"Bare det var mig, der stod der", mumlede han for sig selv - lige akkurat højt nok til, at hans mor kunne høre det.

For Sebastian Jessen har kærligheden til skuespillet været tæt på livslang.

Som niårig var han endelig gammel nok til at starte til teater, og året efter fik han en statistrolle i "Peters Jul", der blev sat op på Amager Scenen.

- Jeg stod ude i kulissen under hele forestillingen og øvede på hovedrollens replikker. Året efter tilbød de mig hovedrollen, for de kunne jo se, hvor interesseret jeg havde været, siger Sebastian Jessen.

Kort efter kunne han med "Albert" skrive sin første film på sit spirende cv.

- Mine forældre kunne godt se, at det var noget, der optog mig meget. De kunne se, at det var, når jeg spillede teater, at jeg trivedes og havde det godt, siger Sebastian Jessen.

Når der den 15. november er premiere på det historiske drama "I krig og kærlighed", der handler om perioden under Første Verdenskrig, er det med Sebastian Jessen i hovedrollen som Esben, der deserterer fra krigen for at komme hjem til sin familie.

Det er skuespillerens største rolle til dato og endnu et skridt på vejen til det helt store gennembrud, som han banede vejen for med sin rolle i Avaz-brødrenes "Mens vi lever", der gav ham prædikater som "kæmpetalent" og "fremragende" og kastede en håndfuld prestigefyldte nomineringer til store danske priser af sig.

- Det betyder sindssygt meget at kunne vise, at mine forældre ikke tog fejl dengang, at de så det rigtigt.

- De har aldrig sagt, at skuespillet var pjattet eller noget mærkeligt noget. Men jeg ved, at de har været bekymrede. Det har min mor også sagt nu, hvor hun kan mærke, at det går i den rigtige retning. De håbede jo inderligt, at det ville gå, fortæller Sebastian Jessen.

Men selv har han aldrig rigtig været i tvivl om, at det nok skulle lykkes at slå igennem en dag.

- Jeg har på en eller anden måde altid haft troen på, at det nok skulle kunne lade sig gøre, og det bilder jeg mig ind, også har en indflydelse på det, fortæller skuespilleren.

- Jeg har tænkt, at det bare skulle have tid, at jeg skulle blive voksen og ældre og have noget mere livserfaring, siger han.

Og voksen er han blevet. I dag er han 32 år og kan se tilbage på mere end 20 år i filmbranchen.

- Skuespillet var jo ikke bare en fiks idé. Det er noget, der i løbet af årene har vokset sig større og større fra en hobby, en leg med vennerne og noget, der var for sjov, til at få lov at fylde mere og mere.

- Jeg tror, det er derfor, jeg har haft den tålmodighed med at få de helt store roller. Jeg har gjort det her professionelt i 21 år, så hvad så, om der går fem år mere? Det må jo tage den tid, det tager, siger Sebastian Jessen.

Som 21-årig mødte han Karin Buchardt Poulsen, og han er ikke i tvivl om, at den støtte, han har fået fra hende, har medvirket til, at han har kunnet have is i maven.

- Jeg er nok ret tålmodig af natur, og så er jeg ret godt hjulpet på vej hjemmefra. Jeg har været sammen med min hustru i 11 år nu, så hun har været der et langt stykke hen ad vejen. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan det ville have været uden hende, siger Sebastian Jessen.

- Jeg er et tryghedsmenneske, og så er det måske mærkeligt at være i en branche, der er så usikker. Men jeg føler en enorm ro ved, at jeg har en tryghed på hjemmefronten. Så kan jeg godt navigere i en branche, der er så skør og utryg i virkeligheden. Men jeg er ikke sikker på, at jeg havde kunnet være i det alene, siger Sebastian Jessen.

For fire år siden blev han far til sønnen Hector. Nogle ville mene, at det var tidligt og et sats at få et barn, hvis han samtidig ønskede at se karrieren udfolde sig. Men for Sebastian Jessen var der ingen tvivl.

- Jeg har faktisk altid følt, at det med at skabe en familie var det vigtigste. Hvis jeg skubbede det i baggrunden for at jagte et gennembrud, som måske kunne tage 10 år, før det lykkedes, så ville tiden løbe fra mig, siger han.

- Så jeg ville hellere stifte familie og så navigere ud fra det. Og jeg tror, at det har haft sine fordele, at jeg har gjort det sådan, siger Sebastian Jessen.

Han kan mærke, at det har givet ham et nyt perspektiv på livet at blive forælder.

- Det har helt klart givet mig noget menneskeligt, og det har også givet mig en ro, der gør, at jeg hviler meget mere i mig selv og tager tingene meget mere, som de kommer. Det kan man godt drage nytte af i denne her branche, så man ikke bare flakker rundt og jager det næste, siger han.

"I krig og kærlighed", der er optaget i blandt andet Sønderjylland, Tjekkiet, Tyskland og på Fyn, har premiere den 15. november.

/ritzau/