Foto: TV2

Tirsdag aften viser TV 2 det populære program ’Kurs mod fjerne kyster’, hvor vi følger tv-vært Mikkel Beha Erichsens to sønner Emil og Theis på deres tre år lange jordomsejling.

Artiklen er oprindeligt bragt 8. marts 2016, men genbringes 8. juni 2016 i anledning af Verdenshavenes dag. På Verdenshavenes dag hyldes havene, de dyr og planter som bor i havene, internationale handelsruter og havlivet i sig selv.

Med azurblåt vand, kridhvide sandstrande og eksotiske destinationer på den anden side af jorden, kan programmet let puste til lysten om selv at hoppe på en sejlbåd og udleve et eventyr.

Og hvis du selv er blevet ramt en smule af rejsefeber af at se programmet, så kan du faktisk selv komme af sted på et vaskeægte sejladseventyr – også selvom du ikke er Troels Kløvedals barnebarn eller ejer din egen store sejlbåd.

kurs1

Tag på dit eget eventyr

’Foreningen til langturssejladsens fremme’ hjælper blandt andet danskere, der gerne vil ud på et større eventyr til havs. Her kan du finde hjælp, uanset om du har din egen båd og drømmer om en længere rejse, men du kan også få hjælp til at snuse til eventyret på en noget billigere måde ved at tage med ombord på et skib som gast, som er et menigt besætningsmedlem.

Der findes flere såkaldte gastebørser, hvor gaster og skippere således kan møde hinanden. Blandt andet har ’Foreningen til langturssejlads’ sin egen gastebørs, som du dog skal betale kontigent og være medlem af foreningen for at få adgang til. Her kan du finde sejlture flere steder i verden, fortæller bestyrelsesmedlem i foreningen Carsten Møller Hansen.

kurs1

»Vores medlemmer er alle steder, der er mange i Caribien, Middelhavet og fjernøsten som ved Filippinerne. Nogle er på vej rundt på jordomsejling, og det bliver også mere moderne med de koldere himmelstrøg som Svalbad eller Antarktisk.«

Lige nu har foreningen omkring 2.700 medlemmer og ca. 40 skibe, der søger gaster – mens 200 gaster søger skibe. De fleste ture er som regel minimum en måned, så der er tid til at komme ind i rytmen som gast, men du kan også finde ture af både kortere og længere varighed.

80 pct. hårdt arbejde

Udover ’Foreningen til langturssejladsens fremme’ kan du også findes gastebørser flere andre steder. Blandt andet gennem Dansk Sejlunion, der har en gastebørs med henblik på sejladser i det danske farvand, og Facebook-siden 'Gastebørs', der også giver gaster og skippere gratis mulighed for at møde hinanden. Inden man melder sig som gast, skal man dog gøre sig klart, at det er meget hårdt arbejde og ikke altid lige så hyggeligt at sejle, som det ser ud på tv.

kuyjkghjkh


»Det eneste man skal tænke på, inden man tager ud, er, at det er 80 pct. hårdt arbejde og 20 pct. fornøjelse. Tv-programmet skal jo sælge, men der er også sure etaper, der kan kommer skader på skibet, vedligeholdelsesproblemer og problemer med økonomi. Det er ikke en charterferie, når du betaler omkring 150 kr. pr. dag, så knokler du på lige fod med alle andre,« siger Carsten Møller Hansen.

’Kurs mod fjerne kyster’ var sidste uge det fjerde mest sete program på TV 2 med 764.000 seere. Afsnit fem af tredje sæson sendes tirsdag aften klokken 20.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.