Paprika Steen skrev historie og tog både bedste kvindelige hovedrolle og birolle ved årets Robert fest.

 • SE BILLEDSERIE: Robert-festen 2003

  Først tog hun en Robert for bedste kvindelige birolle i Susanne Biers »Elsker Dig For Evigt«. Sidst på aftenen løb hun også med den eftertragtede pris som årets bedste kvindelige hovedrolle i Jesper W. Nielsens film »Okay«. Jo,aftenens helt store vinder var skuespiller Paprika Steen.

  Større kan det ikke blive og slet ikke, når man samtidig er superstjerne i den roste teaterforestilling »Cabaret« på Gladsaxe Teater og til sommer begynder at instruere sin første spillefilm.

  »Jeg vil gerne takke manuskriptforfatter Kim Fupz Aakeson og instruktør Jesper W. Nielsen, fordi de turde engagere en hejre og møgkælling som mig. Jeg kender den rolle indefra og ud og kan derfor forsvare hende,« sagde Paprika Steen om sin rolle i »Okay«.

  Hun var meget bevidst om ikke at virke skrydende og noterede efter prisregnen, at hun ikke vil lave film de næste par år.

  På nær undtagelser som von Trier og Bille August var toppen af dansk film samlet på Basecamp på Holmen til Dansk Film Akademis Robert uddelinger. Udenfor stod »Den Afskyelige Snemand« for scenografien, men indenfor var der varme og fest.

  En anden af aftenens store kvinder var instruktør Susanne Bier, der har instrueret sidste års publikumsucces »Elsker Dig For Evigt.«

  Filmen er set af over 500.000 danskere og nomineret til en Oscar i konkurrence med 59 andre ikke-amerikanske film.

  »Elsker Dig For Evigt« vandt prisen som årets bedste film og blev også årets publikumfavorit. Bier var netop vendt hjem fra USA, hvor hun og Zentropa producenten Vibeke Windeløv havde været til Sundance Filmfestival og i Los Angeles.

  »Vi holdt møder med producenter om Susanne Biers næste film,« fortalte en anden stærk kvinde i dansk film, Vibeke Windeløv.

  »Manuskriptforfatter Simon Beaufoy fra »Det' Bare Mænd« skriver et manuskript til Susanne, og det tegner til at blive rigtigt godt,« fortalte hun.

  Hvad angår Biers Oscar-chancer var Windeløv mere forbeholden:

  »Der er mange der kandiderer og jeg ved ikke, hvad chancerne er. Jeg blev ringet op af en af dem, der er med til at udvælge de udenlandske Oscar- kandidater. Han havde set filmen og var meget interesseret i at købe re-make rettighederne,« fortalte hun.

  Lone Scherfig, instruktør på den danske, men engelsk-sprogede »Wilbur Begår Selvmord«, var nomineret i syv kategorier. Hun havde kulturminister Brian Mikkelsen til bords. Hans nye filmlov vil gøre det endnu nemmere at få støtte til danske film, der indspilles på engelsk med eksport for øje.

  Det blev dog ikke til nogle Robert priser til Scherfig i år. Heller ikke til instruktør Helle Ryslinge, der havde »Halalabad Blues« med i hele otte kategorier.

  Til gengæld var instruktør Nils Malmros oprigtig glad over at blive valgt som årets instruktør for sin film »At Kende Sandheden«.

  Hans bærende skuespiller Jens Albinus blev valgt som årets mandlige hovedrolle. Endelig fik filmen også prisen for bedste manuskript.

  En anden, der så glad ud og som takkede sit kreative hold, var Ole Bornedal. »Jeg Er Dina« modtog fem priser for flotte visuelle detaljer.

  Det var ikke slut for familien Steen. Paprikas lillebror Nikolaj havde til sin søster Paprika skrevet årets bedste sang, som ledsagede filmen »Okay«, der i alt høstede tre ud af ni mulige Robert.

  1

  Instruktør Susanne Bier med producent Vibeke Windeløv og kulturminister Brian Mikkelsen, Biers film fik en Robert som årets bedste danske film. Foto: Bent Midstrup Foto: Bent Midstrup.

  2

  Trine Dyrholm lykønskede Paprika Steen med hendes Robert. Dyrholm var selv nomineret som bedste kvindelige hovedrolle i filmen P.O.V - Point Of View. Foto: Bent Midstrup

  3

  Susanne Bier og Nikolaj Lie Kaes som fik en Robert for bedste mandlige birolle i Biers film »Elsker Dig For evigt«. Foto: Bent Midstrup

  4

  Trine Dyrholm og veninde Mia Stensgaaard skal spille sammen i årets Tivoli revyen under Dr. Dantes ledelse. Foto: Bent Midstrup 223549-6

  5

  Skuespiller Mads Mikkelsen, her med hustruen Hanne, var nomineret som bedste mandlige skuespiller i »Elsker Dig For Evigt«. Prisen gik til Jens Albinus, som ikke selv var til stede. Foto: Bent Midstrup

  6

  Nils Malmros med sin Robert for instruktionen af "At Kende Sandheden."