Danske film med støtte vil kannibalisere hinanden, fordi markedet bliver druknet i nye film.

Den danske filmbranche misforvalter sin filmstøtte og må imødese store tab.

Det er vurderingen næsten overalt i filmmiljøet, efter at ni danske spillefilm, støttet med tilsammen 56 mio. kr., er premieresat inden for halvanden måned.

Filmene vil kannibalisere hinanden med økonomiske lussinger for producenter, distributører og biografer til følge, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Det strider mod samtlige kulturelle og forretningsmæssige principper at drukne markedet, som det sker i år. Man hører tit filmfolk klage over, at de har det hårdt. Nu er de for alvor i gang med at drukne sig selv, siger Kim Pedersen, formand for Danske Biografer.

De ni spillefilm, som kører i september og oktober, svarer til 42 pct. af årets danske titler.

Klaus Hansen, direktør i Producentforeningen, kalder sammenklumpningen »skør« og »spild af penge«.

- Nogle film vil unødvendigt tabe betydelig omsætning, fordi der er grænser for, hvor mange biografbesøg folk kan nå og har råd til hurtigt efter hinanden. Det sætter landets trængte producenter under yderligere pres, siger Klaus Hansen.

Det Danske Filminstitut, som fordeler støttemidlerne til branchen, har appelleret til distributørerne om at sprede filmene, men instituttet har ikke hjemmel til at regulere markedet, da konkurrencen skal være fri.

BNB