Ozzy Osbourne har været helt på tinderne og totalt ude på overdrevet. Han anses som en fader til heavyrocken.

Et afbidt flagermushoved, drabsforsøg på hustruen og tåkrummende reality-tv. Skandaler har altid klæbet til den britiske heavyrocker Ozzy Osbourne, der netop har afsløret, at han lider af Parkinsons syge.

Men den 71-årige "Prince of Darkness" har selv i perioder som næsten mere død end levende legende formået at bevare en varig verdensberømmelse.

Det stod der ellers ikke tatoveret på Ozzys knoer fra starten som søn fra et børnerigt engelsk arbejderhjem. Alligevel bankede han i spidsen for det banebrydende heavyband Black Sabbath gennem lydmuren i 1970 med et testosteronbrøl og et blodsprøjt okkultisme.

Selv da Ozzy i 1979 blev smidt ud af bandet på grund af druk og stofmisbrug, lykkedes det ham at rejse en succesrig solokarriere.

Ægteskabet med hustruen Sharon i 1982 forhindrede formentlig det endelige kollaps.

Hun har holdt Ozzy i kort snor som en driftig manager. Da han i en rus forsøgte at kvæle hende og blev anholdt, lod hun ham slippe for tiltale. Fruens modkrav om afvænning reddede sandsynligvis hans liv.

Karrieren fik ny luft, da MTV med serien "The Osbournes" tog reality-tv til nye højder. Her tøffede mørkets fyrste rundt i hjemmet som snøvlende tåbe i sutsko, mens familien kollapsede for øjnene af de underholdte seere.

Efter tre sæsoner var sønnen Jack på stoffer, datteren Kelly medicinmisbruger, og Sharon havde kræft. Da Ozzy næsten blev dræbt i en havetraktorulykke, stoppede festen i 2005.

Men serien gav karrieren nyt blod og sendte Ozzy Osbourne på turné både solo og sammen med Black Sabbath. Københavnske Copenhell havde æren af Ozzy så sent som i sommeren 2018 som led i en lang verdensturné.

Her gav den da 69-årige Ozzy den som "rockgud på vej til peddigrørsfletning", som Politikens anmelder skrev.

Nu har den gamle heavyrocker så fået Parkinson syge. Det afslørede han på "Good Morning America" mandag i denne uge.

Men som Sharon i samme ombæring understregede:

- Det er ikke nogen dødsdom.

/ritzau/