Odense udvikler sig i rivende fart i disse år. Men enkelte steder står, som de altid har gjort. Cæcilie Ning Hage guider dig til det gamle Odense.

Det er nemlig Cæcilie Ning Hage, der klæder vores fælles historie på, når serier som 'Badehotellet' og 'Sygeplejeskolen' løber over skærmen. Fra hendes enorme kostumelager på Odense Havn er hun leveringsdygtig i rekvisitter og kostumer til serier og film. Ud over kostumeudlejningen er Cæcilie Ning Hage leder af museet Tidens Samling.

Vi lægger for land på Odense Å, hvor Cæcilie Ning Hage elsker at gå en tur langs åstien. Hun er især fascineret af, at den på en eller anden måde dækker over hele byen. Fra bymidten går den fra Eventyrhaven og Munke Mose og hele vejen forbi Zoologisk Have og ud til Skovsøen. Og vender du snuden i den anden retning, kommer du blandt andet ud til skaterparken ved Sankt Jørgens Parken og Kulturbotanisk Have.

»Jeg er især vild med åstien, da den ikke er så friseret. Og så er der legepladser over det hele,« fortæller Cæcilie Ning Have.

Det er ingen hemmelighed, at Cæcilie Ning Hage er vild med det gamle Odense, og hun fremhæver området omkring Overstræde, Bangs Boder og det nye H. C. Andersen Hus som én af favoritterne. Det er også det område, hun er vokset op i, og hvor hun i dag bor med sin familie.

»Nu er området jo meget mere trimmet og pænt, end det var dengang. Det har været, og er stadig, under forandring. Jeg håber, det bliver godt, men indtil nu ser det ud til, at de er sluppet heldigt fra det og det ser ud til, at kvarteret er bevaret i den rette ånd.«

På kanten af bymidten ligger den store kirkegård, der blev etableret i 1811, da der ikke længere var plads nok på de gamle bykirkegårde. Cæcilie Ning Hage kommer ofte på kirkegården, da hendes mor ligger begravet her. Hun er begejstret for kirkegårdens skønhed og fremhæver, at den er smuk på alle årstider. Især når den første sne lige er faldet.

»De har bevaret alle de gamle grave, det store stendige, der omkranser kirkegården, og de store flotte træer. Lige udenfor går en stor vej. Men der er en helt særlig ro indenfor.«

Den tidligere klædefabrik i det centrale Odense lukkede i 1977, men de tidligere industribygninger og farveriet står der endnu og danner i dag ramme om alt fra studenterhus og specialforretninger til museer og madsteder. Cæcilie Ning Hages museum Tidens Samling ligger i området.

»De gamle bygninger er bevaret og renoveret med en nænsom hånd. Alle de små specialbutikker giver området en helt speciel stemning og nerve.«

Et sted fra før verden gik af lave. Så enkelt kan den gamle, fredede købmandsgård fra 1500-tallet beskrives. Cæcilie Ning Hages morfar ejede boden og den har været i familiens eje siden 1960erne. I dag er det Cæcilies mand, Jonas, der driver Kramboden, hvor du kan købe brugsting, som du ikke finder andre steder.

»Den varme og den stemning, der er der, er det hele værd. Her bliver der sat en ære i ikke at følge med tiden,« slutter Cæcilie Ning Hage.