I efteråret stod kvinder i stribevis frem med anklager om sexchikane mod filmproducer Harvey Weinstein.

København. Flere end 1100 kvinder og mænd i den danske film- og teaterbranche har underskrevet et manifest, der kræver et opgør med sexisme, krænkelser og overgreb i branchen.

Navnet på manifestet - #Time'sUp - er samme navn, som det initiativ, der blev lanceret 1. januar af kvinder i den amerikanske filmbranche.

Det hele udspringer af MeToo-bevægelsen og et opgør med krænkelser og sexisme i filmbranchen i Hollywood.

Læs her om MeToo-bevægelsen, og hvordan det hele begyndte Hollywood:

* Harvey Weinstein

I efteråret står en lang række kvinder frem og beskylder den amerikanske filmproducer Harvey Weinstein for sexchikane, overgreb og voldtægt.

Blandt de kvinder, der træder frem og fortæller om overgreb, er verdensberømte Hollywood-stjerner som Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow.

Weinstein bliver senere fyret fra sit eget produktionsselskab, The Weinstein Company, og smidt ud af Oscar-akademiet.

Debatten om seksuelle og krænkelser overgreb tager siden fart og breder sig til resten af verden.

* #MeToo

Den amerikanske skuespillerinde Alyssa Milano opfordrer kvinder til at skrive under hashtagget MeToo på sociale medier, hvis de havde været udsat for seksuelle overgreb. Det er for at skabe opmærksomhed omkring problemet.

Hashtagget bliver brugt verden over, hvor kvinder deler deres oplevelser - også i Danmark.

* Vores nordiske naboer

MeToo-bevægelsen går ikke uden om Sverige og Norge. I efteråret underskriver hundredvis af kvindelige, norske skuespillere et opråb mod overgreb og krænkelser i filmindustrien.

Det samme sker i Sverige. Her underskriver svenske skuespillere også et opråb. Det breder sig også til andre brancher, og tusindvis af kvindelige, svenske advokater underskriver et lignende opråb.

Den svenske udenrigsminister, Margot Wallström, er også en af dem, som står frem med en oplevelse. Hun har efter eget udsagn været udsat for seksuel chikane i forbindelse med en EU-middag med flere EU-ledere.

* Zentropa og Peter Aalbæk

Debatten om kulturen på filmselskabet Zentropa blusser i efteråret op igen i halen på MeToo. Der kommer historier frem om, hvordan sexchikane og ydmygelser har været hverdag for nogle kvindelige ansatte.

Peter Aalbæk kommer i modvind blandt andet efter beretninger om klask i numsen til ansatte som afstraffelse. Zentropa melder efterfølgende ud, at det vil blive stoppet.

Aalbæk bliver i en periode væk fra arbejdet indtil en rapport fra Arbejdstilsynet foreligger. Rapporten godkender i januar arbejdsmiljøet hos filmselskabet, og Aalbæk kan vende tilbage igen.

* Årets person

Det amerikanske medie Time Magazine kårer i december årets person. Titlen går til det, magasinet kalder "tavshedsbryderne". Det er de mange kvinder - og nogle mænd - som har brudt tabuer om sexchikane og seksuelle overgreb, blandt andet under hashtagget MeToo på sociale medier.

* Time'sUp

1. januar i år bliver der lanceret en kampagne ved navn Time's Up. 300 kvinder fra den amerikanske filmbranche står bag. Blandt underskriverne er blandt andre skuespillerne Eva Longoria, America Ferrera og Reese Witherspoon.

Samme navn får et dansk manifest, som godt 1100 kvinder og mænd i den danske film- og scenekunstbranche har underskrevet. Manifestet kræver et opgør med sexisme, krænkelser og overgreb i den danske branche.

Kilder: Ritzau, TT, The Washington Post, The Huffington Post, Expressen, Aftonposten.

/ritzau/