Den amerikanske præsident er den politiker i verden med flest følgere på den sociale platform Twitter. Med flere end 18 millioner følgere er han den sjette mest fulgte overhovedet – lige efter Britney Spears, viser en ny undersøgelse.

Ikke overraskende er Barack Obama den mest fulgte statsleder på Twitter, men listen over aktive Twitter-brugere tæller også præsident Medvedev fra Rusland og præsidenterne i Rwanda og Guatemala. Ligeledes er den britiske premierminister, David Cameron, og EUs præsident, Herman van Rompuy, også repræsenteret på listen. Det viser en ny undersøgelse fra PR-virksomheden Burson-Marsteller, der har taget pulsen på det internationale diplomati på Twitter.

Ifølge administrerende direktør Kim Larsen fra Burson-Marsteller i Danmark viser den såkaldte Twiplomacy-undersøgelse, at politikere verden over har fået øjnene op for mulighederne ved sociale medier.

- Twitter er kommet for at blive. Også i politik. Undersøgelsen viser, hvordan mange af verdens ledere har taget Twitter til sig, fordi det er en åben kanal, som giver dem en mere uformel kontakt til resten af verden. Afstanden mellem ledere og borgere bliver mindre, mens politik bliver gjort mindre højtideligt og tørt, siger Kim Larsen.

Men det kræver en indsats:

- Hvis man ikke kan tage sig tid til at gøre det ordentligt og udnytte platformens potentiale, så bør man lade helt være.

Twitter giver politikerne en mulighed for at bløde internationale relationer op med humor. Eksempelvis viste Obama, hvordan man kan udnytte platformen til uformelt internationalt diplomati, da han i 2010 jokende skrev til Medvedev, som netop havde oprettet sin profil: Jeg har også en, så måske vi nu kan smide de der røde telefoner ud, som vi har haft stående så længe?

Men undersøgelsen viser også, at der stadig er rum for forbedring for de tweetende statschefer. Kun 30 af de i alt 284, som undersøgelsen omfatter, tweeter personligt – og hele 99 har aldrig sendt et svar.

- Twitter giver på den ene side statslederne et medie, hvor de kan dele dagligdagens gøremål eller skrive om personlige og politiske holdninger – med hinanden eller alverdens indbyggere. Og på den anden side får borgere verden over en direkte linje til deres ledere – som så selvfølgelig selv kan vælge, om de gider at svare. Men det er stadig en uformel kanal, der næppe kommer til at få større diplomatisk betydning i den nærmeste fremtid, siger Kim Larsen.

I Danmark vokser antallet af Twitter-profiler både støt og hurtigt – fra 2010 til 2011 blev antallet af profiler fordoblet til over 55.000.

Netop politik er et af de mest omtalte emner blandt de danske tweeters, og herhjemme er den radikale Margrethe Vestager den politiker, der i højeste grad formår at udnytte Twitter til både at kommentere på dagligdagens skærmydsler og større politiske udviklinger.