I dag står det som det måske mest tragiske øjeblik i dansk revy-historie. Aftenen d. 2. september 1980, da Dirch Passer faldt om på scenen i Tivoli midt i sin Kim Larsen-parodi. Han døde et døgn senere.

Siden har der ikke været en fast revy i Tivoli. Men lørdag aften, i 130 året for den første Tivoli-revy, er der premiere på ’Tam Tam’-revyen med stjerner som Niels Olsen, Søs Egelind, Bodil Jørgensen og Christiane Schaumburg-Müller. Det er den økonomiske bagmand Jesper Winge Leisners erklærede formål at gøre ’Tam Tam’ til en fast tradition.

- At tale om en Dirch-forbandelse er at stramme den. Men det er rigtigt, at der efter Dirch-æraen aldrig er opstået en egentlig fast etableret revy i Tivoli, siger Leif Maibom. Med 33 år som boss for Sønderborg Revyen er han landets mest erfarne revy-direktør.

- Lisbet Dahl har prøvet, Flemming Jensen ditto, og der var et enkelt år (2003) en meget anderledes revy med bl.a. Anders Matthesen og Trine Dyrholm, siger Maibom.

Skiftende direktioner i Tivoli har haft svært ved at beslutte sig. En periode skyldtes det en finkulturel indstilling. Ifølge Maibom er revy-publikummet loyalt, men også krævende.

- Det danske revypublikum forventer en vis kontinuitet. Hvis du ser de tre største danske revyer, er de bygget op omkring en nogenlunde fast kerne med små udskiftninger. Lisbet, Ulf og Torben Træsko på Bakken, Flemming Krøll på Falster og mig selv i Sønderborg. Som flere anmeldere skrev om Cirkusrevyen 2014: ’Vi ved, hvad vi får, og tak for det’. Selvom vi har udviklet os i takt med underholdningsbranchen i øvrigt - vi er for længst forbi den tid, hvor revy var noget med to-tre københavnske skuespillere, der tog på kroferie med alt betalt - er der nogle traditioner.

Ifølge Maibom har Jesper Winge Leisner/Tivoli gode muligheder for at skabe den første faste revy siden Dirch. Selvom det undrer ham, at Tivoli præsenterer ny revy OG den nostalgiske ’Revy-perler på stribe’ i samme sæson.

- Der er bare mange flere penge til rådighed i Tivoli og hos Winge Leisner. Du kan se det på deres markedsføringsbudget, der formentlig er lige så stort som vores andres til- sammen. Det er heller ikke billigt at hyre det hold, siger Maibom. Men han ser også mulige problemer.

- Hvis det skal lykkes, skal der skabes sammenhæng. De har forhåbentlig lagt f.eks. en femårsplan og lavet flerårige kontrakter med nogle af deres gode navne. Vi ved, at Niels Olsen laver Ørkenens Sønner næste år. Det er spændende at se, hvilken stil de kommer med. Revy skal være revy, men en ny revy skal også byde på noget nyt.

- De er i konkurrence med Ulf & Co. på Bakken, der rammer præcis hvert år. ’Tam Tam’ skal ramme præcis allerede i aften, hvor anmelderne kommer. Jeg har meget høje forventninger til Bodil Jørgensen, som jeg så i ’Den grønne elevator’. Og til Pelle Emil Hebsgaard. Han er et kæmpe talent, siger Maibom, der ønsker sin konkurrent velkommen.

- De skal bare ikke lægge premieren samme dag som min revy igen, hæ-hæ, siger Maibom. Med henvisning til, at ’Tam-Tam’ pludselig rykkede sin premieredato fra den 2. juni til i dag. Samme dag, som Sønderborgrevyen har premiere.

’Tam-Tam’ er: Niels Olsen, Søs Egelind, Alexandre Willaume, Bodil Jørgensen, Christiane Schaumburg-Müller og Pelle Emil Hebsgaard. Endvidere medvirker Szhirley og Rikke Hvidbjerg.

Kapelmester er Joakim Pedersen. Rikke Juellund er scenograf. Den er instrueret af Joy Maria Frederiksen.

130 år med reyy i Tivoli

1884: Første revy i Tivoli.

1895: Revyen rykker ind i Arena-Teatret. Stjernerne Carl Alstrup og Ludvig Brandstrup er blandt de medvirkende.

1920: Vuggevisen ’Sov dukkelise’ optræder første gang.

1921: Visen ’Lille sommerfugl’ bliver en landeplage.

1923: Et af dansk revys største numre, ’Mig og Maggeduddi’ synges første gang.

1936: En anden klassiker ’Manden på risten’ synges af Carl Alstrup.

1943: Osvald Helmuth synger ’Jeg har aldrig kysset andre end Marie’.

1945: Apollo-Teatret sprænges i luften ved Schalburgtage. Hornbæk Revyen, under Stig Lommers direktion, spiller i Tivoli i et telt på Plænen.

1958: ’For i morgen, så skal jeg i bad’: Osvald Helmuth synger ’Vi har det åh-åh’ i Glassalen.

1967: Preben Uglebjerg synger ’Gyngerne og karrusellen’ i Tivoli Varietéen.

1973: Aage Stentoft genopliver Tivoli Revyen i Glassalen med Claus Ryskjær, Ulf Pilgaard, Dirch Passer og Jørgen Ryg.

1980: 3. september får Dirch Passer hjertestop, inden han skal på scenen. Han dør samme aften.

1988: Erik Balling instruerer bl.a. Søren Øster-gaard, Flemming Jensen og Holger Juul Hansen i Glassalen.

2003: Nikolaj Cederholm instruerer bl.a. Anders Matthesen, Trine Dyrholm og Nicholas Bro.